Nelu Tătaru: La SJU Suceava s-a început dezinfecția și va fi transformat în spital de tratare Covid 19. Cazurile vor fi duse la Rădăuți, Botoșani, Pașcani și Iași. Situația a fost generată de o conjunctură nefericită cu declarații incomplete ale unei paciente care a fost în Mauritius, Sheychelles, Dubai, cu mai mult de 14 zile înainte


Intră acum și în grupul de

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că de marți s-a început dezinfecția Spitalului Județean Suceava cu Unitatea de Primire a Urgențelor, urmând să fie continuată cu restul clădirilor, iar pacienții vor fi trimiși, o parte în izolare la domiciliu, iar ceilalți vor fi transferați la spitale din Rădăuți, Pașcani și Iași.

Nelu Tătaru a spus la Realitatea Plus că primirea de urgențe e va face la Rădăuți, spital unde numărul de angajați se suplimentează cu personal de la Iași.

Totodată, el a arătat că cazurile mai dificile vor fi transferate spre Spitalul Județean Botoșani, Spitalul Municipal Pașcani, iar  către spitalele din Iași pentru patologie cardio-vasculară, neurologică și neurochirurgicală.

El a menționat că spitalele din județul Suceava și cele din Iași vor asigura personalul medical  aferent activității SJU Suceava care după dezinfecția totală va deveni un spital care va trata infecția COVID-19.

Nelu Tătaru a mai declarat că în acest moment au început externările pacienților cronici care vor fi în izolare voluntară încă 14 zile la domiciliu.

El a arătat că acum pacienții care vor fi externați sau transferați la alte unități medicale sunt într-o aripă a spitalului.

„A început dezinfecția totală al UPU. Sperăm ca mâine să putem să redeschidem această unitate. Astăzi începe și dezinfecția spitalului de sus în jos pentru a putea ca în 24-48 de ore să redeschidem acest spital cu personal nou care să poată susține o activitate a infecțiilor Covid”, a spus Nelu Tătaru.

Potrivit secretarului de stat în Ministerul Sănătății situația din SJU Suceava a fost generată de o conjunctură nefericită.

„A fost o conjunctură nefericită cu niște declarații să spunem, nu neapărat incoerente, dar incomplete. Un caz care a fost tratat ca o infecție respiratorie într-o secție de cardiologie pentru o patologie preexistentă. Acest caz s-a dovedit a fi infectat cu Covid 19”, a spus Nelu Tătaru.

El a menționat că ancheta epidemiologică a arătat că personalul medical nu și-a pus problema că pacienta putea avea legătură cu o zonă de contact.

„Pacienta, care este și acum la Iași, venea dintr-o zonă Mauritius Sheychelles, Dubai, cu mai mult de 14 zile înainte, internată pentru o patologice cardiacă. Ancheta epidemiologică a scos și o informare incorectă a acestui traseu pe care l-a avut pacienta și atunci neadaptarea ca și restricție în izolare a dus la aceste evenimente”, a explicat Nelu Tătaru.


Intră acum și în grupul de