Restricțiile de circulație devin obligatorii, a anunțat președintele Klaus Iohannis: Până acum o recomandare devine obligație, după principiul „stăm acasă”

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat, marți, că de miercuri recomandările privind restricția de circulație devin obligații.

El a spus după o ședință de lucru pe care a convocat-o la care  au participat prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul de Interne, ministrul Sănătății și ministrul Apărării că s-a evaluat situația care devine din ce în ce mai complexă.

„Am discutat împreună măsurile suplimentare care se cer luate în această perioadă și pot să vă spun în acest moment că am convenit că este nevoie de măsuri suplimentare pentru a fi în situația să îngrădim, să încetinim răspândirea infecției. Astfel, se vor introduce noi restricții de circulație și noi restricții pentru români, în sensul că ce a fost până acum o recomandare devine obligație, după principiul „stăm acasă”. Evident că oamenii pot ieși ca să meargă la serviciu și să se întoarcă de la serviciu, să iasă să își facă cumpărăturile absolut necesare de alimente de pe-o zi pe alta.Însă aceste restricții devin obligații!”, a spus Iohannis.

El a menționat că s-a convenit totodată ca în această perioadă să se pregătească pentru persoanele care sunt în carantină sau în izolare măsuri de supraveghere electronică, fiindcă este absolută nevoie ca aceste măsuri să fie respectate integral.

„În afară de aceste chestiuni, am convenit să folosim și Armata, pentru a gestiona mai bine situațiile create în teren. În acest fel, Armata va pune la dispoziție personal care va veni să suplimenteze forțele de ordine publică, Jandarmerie și Poliție”, a spus președintele.

Președintele a mai arătat că persoanele cele mai vulnerabile sunt persoanele peste 65 de ani și că este evident că e nevoie de măsuri speciale, dar și de restricții speciale.

„Astfel, pentru a proteja persoanele peste 65, pentru aceste persoane se vor introduce restricții speciale, în sensul că vor trebui, în interesul lor propriu, să stea practic tot timpul acasă”, a spus Iohannis.

Documente care trebuiesc completate pentru persoanele care trebuie să iasă din locuință.