Comandantul medical al Sucevei, gen. Paul Oprea: Sperăm ca prin luna mai să putem spune că relaxăm situația/ Într-o săptămână Spitalul Județean ar urma să fie operaționalizat în mare parte/În SJU Suceava sunt circa 700 de pacienți din care 35 în ATI


Intră acum și în grupul de
  • Personalul nu a fost antrenat să suporte solicitări de genul acesta
  • S-au suspendat concediile de odihnă și concediile fără plată pentru personalul medical.
  • Angajații testați negativ vor locui izolat de familie în căminele USV
  • SJU Suceava se așteaptă la un număr mai mare de pacienți după închiderea spitalelor din Câmpulung Moldovenesc și Fălticeni
  • Se caută un spațiu în care să se poată  îngriji pacienții cu forme mai ușoare ale bolii
  • Spitalul are 52 de ventilatoare și are nevoie de circa 120-130 de astfel de aparate

Comandantul medical al Sucevei, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, generalul chirurg Paul Oprea, a prezentat, sâmbătă seara, la Antena 3, situația pe care a găsit-o la Spitalul Județean de Urgență Suceava și a arătat că printr-o organizare și planificare riguroase ar urma ca principalii pași în reoperaționalizarea spitalului ar putea fi depășiți.

El a spus că în spital este un focar de Covid pentru că sunt aduși toți bolnavii, chiar și cei grav, care evoluează grav și că în acest spital este cel mai fierbinte punct din toată Suceava, la fel ca și în alte zone de pe mapamond.

„Noi avem niște obiective foarte clare din analiza de situație. Am găsit un spital cu pacienți Covid sau fără Covid. Nu aceasta este problema de bază, ci forța de muncă, personalul profund afectat de îmbolnăviri, de angoasă, de teamă, demoralizat și dezorganizat”, a spus generalul Paul Oprea.

Sursa foto: Direcția Medicală a MApN

El a arătat că personalul nu a fost antrenat pentru asemenea situații de criză.

„Dezorganizat nu numai din cauza evenimentului de acum, dar cred că nici nu a fost antrenat să suporte solicitări de genul acesta. Aceasta este o informație pe care trebuie să o prelucrăm la nivelul întregii rețele de spitale pentru a avea în vedere că evenimente de genul acesta nu pot fi abordate și tratate decât dacă le pregătești din timp, îi pregătești pe medici, întreg personalul, chiar și personalul administrativ și de suport”, a spus Oprea.

El a arătat că pentru a rezolva problema spitalului am elaborat un plan de acțiune foarte clar, simplu și concret.

Potrivit acestuia obiectivul numărul 1 este operaționalizarea echipelor medicale și asta înseamnă că trebuie să stabilim foarte clar ce resurse avem aici.

El a anunțat că a suspendat concediile de odihnă și concediile fără plată pentru personalul SJU Suceava și că se apropie de final perioada de autoizolare pentru o parte din personal urmând să fie făcute teste pentru întreg personalul, iar cel care nu are infecție cu noul coronavirus va fi cazat și hrănit în căminele USV.

De acolo personalul va fi transportat cu mijloace de transport și nu va avea contaminare cu populația citadină și că nu va intra în contact cu familiile.

„Această izolare a fost înțeleasă destul de greu de personal. E vorba de educație profesională pe care ar trebui să o facem pentru a face față încercărilor teribile din epidemii, pandemii și așa mai departe. În plus trebuie operaționalizate serviciile pentru că acum nu mai funcționează deloc. Treptat vom upgrada capacitatea de răspuns a spitalului pentru a reveni la normal urgențele de bază și pentru a putea să trateze și cazurile de Covid care, probabil, de mâine vor fi mai multe”, a spus generalul Oprea.

El a arătat că se așteaptă la un număr mai mare de cazuri în condițiile în care Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc și pavilionul central al Spitalului Municipal Fălticeni s-au închis.

„Cred că vom rezista și asta datorită unei abordări sistematice. Suntem în discuții cu întregul personal încât să îi motivăm direct, să-i motivă. Am instituit un sistem de relaționare de tip militar cu dispoziție de acțiune în fiecare zi care cuprinde toate domeniile de acțiune ale spitalului. Transmitem întregului personal ce se dorește de la el, ce are de făcut, ce ordine ce trebuie să primească. Totul se face cu certificare de luare la cunoștință sub iscălitură”, a spus generalul Oprea.

Comandantul militar al Sucevei a mai spus că s-au reconfigurat toate circuitele și că s-au făcut antrenamente cu tot personalul pentru echiparea și dezechiparea ținutei de protecție care va fi purtată de întreg personalul, medical sau administrativ, pentru evitarea unei contaminări și a unei surse în interiorul colectivului care să infecteze din nou.

„Am ordonat ca toți pacienții de la internare până la externare să fie tratați ca și cum ar fi infectați chiar dacă știm că au teste negative.(…)Noi trebuie să începem să lucrăm la nivelele maxime de performanță și eficiență ale acestui spital fără să ne mai temem sau să reducem la maximum riscul apariției unui incident de infectare”, a mai spus generalul Oprea care a adăugat că pentru asta trebuie disciplină, activitate planificată,  coordonată, fiecare să fie conștient de rolul lui și ce are de făcut.

„E de fapt o educație profesională în perioadă de criză.Am venit aici foarte clar asumându-ne rezolvarea situației și cred că o vom rezolva. Noi ne-am impus un termen de timp, cea mai mare parte a pașilor pe care îi avem de făcut să se scurgă în maxim o săptămână”; a spus generalul Oprea.

El a prezentat și situația din spital menționând că în prezent sunt spre șapte sute de pacienți.

„Acest spital fiind destructurat din punct de vedere al activității nu a primit toți bolnavii Covid și o parte din urgențe care nu sunt epidemiologice au fost redirecționate la Iași, Rădăuți și în spitale din zonă. Acum pentru că cele două spitale municipale au fost scoase din uz solicitarea va crește”, a spus Oprea.

Mai mult, secretarul de stat a arătat că preocuparea actuală este găsirea unui spațiu în care să se poată  îngriji pacienții cu forme mai ușoare ale bolii, care nu pot fi externați, dar care din punct de vedere biologic și clinic au o stare bună și prin aceasta să fie create spații în spital.

„Facem demersuri să obținem ventilatoare în plus să extindem capacitatea actuală de ventilație. Ea se limitează la 52 de ventilatoare în funcție”, a spus generalul Oprea care a menționat că a estimat, în baza datelor cunoscute, că ar fi nevoie de 120-130 de ventilatoare.

El a mai spus că a avut discuții cu reprezentanți ai societății civile, cu Biserica care s-au oferit să strângă fonduri pentru a cumpăra ventilatoare și alte dispozitive medicale de terapie intensivă având în vedere necesitățile de tratament pentru bolnavii care evoluează sever.

În spațiul ATI sunt 35 de pacienți, ventilați, intubați, în stare gravă.

„Unul singur este intubat, așa l-am și găsit să sperăm să-l asistăm și când îl detubăm și va fi bine”, a spus generalul Oprea care a precizat că evoluția bolii este imprevizibilă și severă.

„Noi sperăm ca în viitorul apropiat vom putea treptat, zilnic, să dobândim tot mai multă forță, tot mai multă capacitate de răspuns prin organizare, planificare, prin efort încordat să reușim să rezolvăm cazurile care ni se adresează și, încet-încet, să stingem acest focar epidemic, să se disperseze în focare mai mici și apoi să devină un focar pe cale de stingere, de lichidare. Perioada va fi puțin mai <<măricuță>> și să sperăm ca prin mai putem să spunem că relaxăm situația”, a mai declarat Oprea.

El a subliniat că în tot acest demers este susținut de întreaga armată și că a primit tot suportul necesar, iar astăzi au și venit 10 medici și 10 asistenți militari la SJU Suceava pentru a acoperi golul de personal actual.


Intră acum și în grupul de