Dacă nu-şi iau măsuri de protecţie, valutiştii se expun singuri tâlhăriilor


Intră acum și în grupul de

În ultimii doi ani, în judeţul Suceava au fost jefuiţi în plină stradă, de peste 12 miliarde de lei vechi, un număr de 8 valutişti, iar poliţiştii spun că aceştia s-au expus singuri riscului de a cădea victime tâlharilor deoarece au ales să deţină asupra lor sume mari de bani, fără a-şi lua măsuri de protecţie.
De fiecare dată tâlharii cunoşteau faptul că victimele deţin sume importante de valută şi lei şi au ştiut când să atace, cel mai probabil după ce le-au urmărit şi le-au studiat programul de zi cu zi.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava a aplicat zeci de sancţiuni contravenţionale administratorilor societăţilor comerciale care desfăşoară activităţi de schimb valutar, pentru nerespectarea prevederile Legii 333/2003 şi HG 1010/2004, referitoare la modul de asigurare şi transport al valorilor monetare.

Cel mai recent caz de tâlhărie s-a soldat cu decesul victimei. Este vorba despre Constantin Cristian Căjvăneanu, în vârstă de 37 de ani, ce a fost atacat pe 20 iulie a.c., în jurul orei 19:20, pe o alee de acces către un bloc de pe strada Gherasim Buliga (zona 6 Noiembrie), la câteva sute de metri de centrul Sucevei, unde victima are o casă de schimb valutar.
El avea asupra sa o geantă cu echivalentul a 400.000 de lei (patru miliarde de lei vechi), în lei şi valută, şi se afla la câţiva metri de casă în momentul în care agresorii l-au lovit în cap, de la spate, cu o bâtă. Agresorii lui Cristian Căjvănean au fost prinşi şi vor sta după gratii şi în luna septembrie. Decizia de prelungire a mandatelor de arestare preventivă a celor cinci indivizi arestaţi în a fost confirmată la mijlocul săptămânii trecute de magistraţii Curţii de Apel Suceava. Cei cinci inculpaţi sunt Gheorghe Viorel Anton, zis „Legionarul”, Ioan Vasile Crasi , Florin Daniel Platoc, zis „Caşuba”, Constantin Lungu şi Iulian Ion Spatariu.

Trebuie precizat că numai la societatea administrată de Constantin Cristian Căjvăneanu s-au făcut în 2008 nu mai puţin de 17 controale, fiind aplicate zece sancţiuni contravenţionale.
În luna februarie a acestui an Serviciul Poliţiei de Ordine Publică a organizat o convocare cu administratorii caselor de schimb valutar pe raza judeţului, fiind instruiţi cu privire la modul de asigurare cu pază şi sisteme antiefracţie, precum şi privind asigurarea transportului de valori monetare.


Intră acum și în grupul de