Curtea Domnească va fi transformată în parc arheologic deschis (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Primăria Suceava se va ocupa de ecologizarea zonei Curţii Domneşti situată din centrul municipiului reşedinţă de judeţ. Anunţul a fost făcut miercuri, de primarul Ion Lungu, care a arătat, în cadrul unei conferinţe de presă, că a fost găsită o anexă la HG 1357/2001, prin care municipiul Suceava este proprietar al unei suprafeţe de teren de 15.000 mp unde este Curtea Domnească.

Totodată, edilul-şef al Sucevei a mai spus că în colaborare cu CJ Suceava şi cu Complexul Muzeal Bucovina va fi elaborat un proiect de finanţare prin POR, pentru a transforma această zonă în parc arheologic deschis.

Primarul consideră că lucrările de restaurare a Curţii Domneşti trenează de foarte mulţi ani şi că zona centrală a municipiului Suceava nu poate fi pusă în valoare din cauza împrejmuirii de şantier făcută de firma de restaurare, motiv pentru care va fi schimbat şi gardul împrejmuitor.

Ministrul Culturii, Theodor Paleologu, şi-a exprimat nemulţumirea că şantierul arheologic al Curţii Domneşti a devenit groapă de gunoi şi a cerut sprijinul autorităţilor locale arătând că patrimoniul trebuie apărat.

Construcţiile din complexul ce formează Curtea Domnească au fost edificate pe parcursul secolelor XIV – XV, fiind începute în timpul domniei lui Petru I Muşat, continuate de Alexandru cel Bun, iar în timpul domniei lui Ştefan cel Mare au fost refăcute din piatră şi cărămidă.


Intră acum și în grupul de