Transport fictiv de material lemnos dinspre Tulcea spre Suceava, interceptat de Garda Forestieră Suceava în Neamț. Metoda e folosită pentru constituirea provenienței pentru materialul lemnos tăiat ilegal


Intră acum și în grupul de

În urma unei sesizări telefonice a lui Tiberiu Boșutar, președintele Asociației Moldovița, Garda Forestieră Suceava a interceptat un transport ilegal de material lemnos.

Potrivit unui comunicat al Gărzii Forestiere Suceava, sesizarea a fost făcută în seara zilei de 14 martie.

Astfel, conducerea Gărzii Forestiere Suceava a dispus deplasarea unui echipaj pentru verificarea unui mijloc de transport TIR, care figura în sistemul de urmărire a trasabilității materialului că transportă cantitatea de 51,82 mc cherestea molid, de la un depozit de cherestea din Tulcea către un operator economic din județul Suceava.

Sursa precizează că pentru a opri mijlocul de transport în vederea controlului, Tiberiu Boșutar, care se deplasa în spatele TIR-lui, a fost îndrumat să apeleze serviciul de urgență 112, urmând ca la locul opririi să ajungă și delegații Gărzii Forestiere.

După ce acesta a transmis traseul pe care se deplasa TIR-ul, un echipaj de poliție a oprit mijlocul de transport în localitatea Pipirig. Agentul de poliție fiind informat prin dispecerat că va trebui să verifice un transport ilegal de lemne, a constatat că TIR ul nu transporta material lemnos și l-a lăsat să plece.

Sursa menționează că având în vedere informația furnizată de Tiberiu Boșutar, conducerea Gărzii Forestiere Suceava a solicitat IPJ Neamț, oprirea autovehiculului în cauză, explicând acestora că nu este un caz tipic de transport ilegal de material lemnos, fiind vorba de o posibilă faptă de natură penală.

Aflând de al doilea filtru de poliție din localitatea Fărcașa, TIR-ul și-a schimbat traseul, încercând să iasă din județul Neamț spre Harghita. Echipajul de poliție a reușit oprirea TIR-lui, iar în urma informațiilor și sprijinului tehnic oferit de delegații Gărzii Forestiere Suceava – Garda Forestiera Județeană Neamț, angajații IPJ Neamț au deschis dosar penal. În urma constatările, conducerea Gărzii Forestiere Suceava a dispus de urgență verificarea depozitului operatorul economic care figura ca destinatar.

Totodată conducerea Gărzii Forestiere Suceava a transmis omologilor de la Garda Forestieră Focșani o informare în vederea verificării de urgență a depozitului de cherestea deținut de emitentul avizului de însoțire. În speța în cauză poate fi vorba de o practică în vederea asigurării provenienței legale pentru lemn provenit din tăieri ilegale. Controalele Gărzilor Forestiere Suceava și Focșani, precum și ancheta organelor de poliție vor fi în măsură să elucideze cazul, arată sursa citată.

Comunicatul precizează că în urmă cu trei ani, în urma unui demers similar, Garda Forestieră Suceava a constatat și probat, transporturi fictive de materiale lemnoase, respectiv cherestea rășinoase efectuate de către un operator economic, pe ruta București – Suceava.

Urmare a acestui fapt, la acea dată s-au efectuat verificări specifice la societatea, ocazie cu care au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare de 36.000 lei și a fost confiscată cantitatea de 252 mc materiale lemnoase, cu o valoare totală de 83.592 lei. De asemenea și în acest caz a fost  a fost constituit un dosar penal.

Prin urmare, Garda Forestieră Suceava mulțumește luiTiberiu Boșutar „pentru spiritul civic și consecvența de care a dat dovadă și pentru faptul că nu s-a mulțumit prin a posta filmul pe Facebook și a apelat la autoritățile statului în vederea aplicării prevederilor legale”, menționează sursa citată.


Intră acum și în grupul de