MEC a anunţat măsurile adoptate în sistemul universitar românesc în contextul pandemiei COVID-19

Ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, alături de Consiliul Național al Rectorilor, Sindicatul Alma Mater și de asociațiile studențești au stabilit cadrul de lucru pentru derularea activităților în sistemul universitar românesc, în contextul pandemiei COVID-19, se precizează într-un comunicat de presă al MEC.

Sursa citată menţionează că reprezentanții universităților din România, în baza autonomiei universitare, au propus organizarea parțială în sistem on-line a examenelor de semestru, de an și de finalizare a studiilor, iar în situații excepționale, care impun prezența fizică a studentului, universitățile vor stabili și comunica modul de desfășurare a examenului, în condiții de siguranță pentru studenți și profesori.

Totodată, în comunicatul de presă se precizează că  Ministerul Educației și Cercetării a permis universităților românești accesul la Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR), pentru a facilita procesul de admitere în sistem on-line în instituțiile de învățământ superior.

Astfel, universitățile pot verifica rezultatele obținute de absolvenții clasei a XII-a, în urma susținerii examenului național de Bacalaureat, evitându-se astfel  prezența fizică a candidaților la înscrierea pentru admiterea la facultate.

În acest mod au fost eliminate o serie de proceduri birocratice, pentru a eficientiza procesul administrativ, se menţionează în comunicatul MEC.

,,În această perioadă, căutăm să simplificăm cât putem de mult modalitățile prin care absolvenții clasei a XII-a se pot înscrie la facultate, în condiții de siguranță. La fel de important este și procesul de învățare-evaluare on-line din universități și am încredere că toate instituțiile de învățământ superior vor sprijini accesul la educație al studenților”, a declarat ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie.

În comunicatul de presă se mai arată că Ministerul Educației și Cercetării și Consiliul Național al Rectorilor au stabilit modul în care sunt repartizate fondurile aprobate la rectificarea bugetară, drept cheltuială din sold destinată investițiilor, și s-a convenit semnarea urgentă a  bugetelor rectificate ale universităților.

,,A fost o primă întâlnire directă a reprezentanților învățământului superior din România cu doamna ministru Monica Anisie, având ca subiect principal soluțiile pe care universitățile românești le iau în calcul în vederea finalizării anului universitar și organizării admiterii în condiții de siguranță pentru studenți și cadre didactice. Există susținerea Ministerului Educației și Cercetării în vederea asigurării cadrului legal de organizare a examenelor de semestru, de an și de finalizare a studiilor și împreună gândim varianta cea mai potrivită care să le permită tuturor studenților un acces echitabil la educație”, a declarat președintele Consiliului Național al Rectorilor, Sorin Cîmpeanu.

MEC a mai informat că, în cadrul întâlnirii,  reprezentanții Consiliului Național al Rectorilor și-au luat angajamentul că vor susține studenții și cadrele didactice în procesul de predare în sistem on-line.

“Fiecare instituție din învățământul superior va pune la dispoziție resurse materiale pentru a facilita accesul echitabil la educație”, mai transmite MEC.

loading...