Acasă Actualitate Aeroportul Suceava vrea să amâne până la sfârșitul anului plata ratelor unui...

Aeroportul Suceava vrea să amâne până la sfârșitul anului plata ratelor unui credit din cauză că nu a înregistrat niciun fel de venituri în ultimele două luni ca urmare a suspendării zborurilor comerciale


Intră acum și în grupul de

Aeroportul Suceava a solicitat Consiliului Județean Suceava, garant al unui împrumut de 6 milioane de lei accesat în 2014 pentru cofinanțarea proiectului european de modernizare, pe o perioadă de 10 ani, să aprobe amânarea ratelor până la sfârșitul anului din cauză că nu are fonduri întrucât în ultimele două luni nu a obținut niciun venit ca urmare a sistării zborurilor.

În referatul de aprobare al proiectului de hotărâre, președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, arată că în anul 2014, Consiliul Județean Suceava a garantat contractarea unei finanțări rambursabile de către R.A. Aeroportul „Ștefan cel Mare” Suceava, în sumă de 6 milioane lei, pe o perioadă de 10 ani, la CEC BANK, pentru asigurarea cofinanțării proiectului „Modernizare suprafață de mișcare și balizaj, turn de control și amenajarea terenului în vederea amplasării sistemului de navigație tip ILS”.



Din cauza diminuării drastice a veniturilor și a încasărilor urmare a măsurilor impuse prin reglementările naționale și internaționale,  pentru  combaterea  și răspândirea virusului SARS-CoV-2, la această dată aeroportul sucevean se află în imposibilitatea achitării ratelor scadente în aprilie  și octombrie 2020.

„Dacă în perioada aprilie-mai 2019 regia a înregistrat venituri din serviciile aeroportuare prestate în sumă de 1.049.386 lei, în aceeași perioadă a anului 2020, datorită suspendării în totalitate a zborurilor comerciale, nu au fost înregistrate venituri. Până la ridicarea restricțiilor la nivelul statelor din zona Uniunii Europene unde se operează curse de pe Aeroportul Suceava și reluarea în totalitate a traficului aerian la nivel național și internațional, se estimează o scădere semnificativă a veniturilor și pentru perioada următoare a acestui an, față de anul precedent”, arată Flutur.

El menționează că în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 37/2020 privind acordarea unor facilități pentru creditele acordate de instituții de credit și instituții financiare nebancare anumitor categorii de debitori, se poate suspenda plata ratelor scadente în anul 2020, până cel târziu la data de 31.12.2020.

De menționat este că Aeroportul „Ștefan cel Mare” Suceava a avut discuții cu finanțatorul CEC BANK, care este de acord cu amânarea plății ratelor până la finele anului.


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version