Preoți din cadrul eparhiei Sucevei și Rădăuților către PF Daniel și IPS Teofan: Viața Bisericii din Bucovina nu poate fi asigurată de alegerea în scaunul vacant de Arhiepiscop a unui arhiereu dorit de unii din „domnii primari” ai județului Suceava, ci poate fi asigurată de cel care va fi rânduit conform rânduielilor statutare ale Bisericii Ortodoxe Române


Intră acum și în grupul de

Un grup de preoți din cadrul eparhiei Sucevei și Rădăuților au adresat o scrisoare Preafericitului Patriarh Daniel al Bisericii Ortodoxe Române și Înaltpreasfințitului Mitropolit Teofan al Moldovei și Bucovinei, locțiitor de Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților în care condamnă gestul prin care primari din județul Suceava se implică în viața Bisericii susținând candidatura PS Episcop-vicar Damaschin Dorneanul și cer ca alegerea noului Arhiepiscop al Sucevei și Bucovinei să fie făcută conform rânduielilor statutare ale Bisericii Ortodoxe Române.

Vă prezentăm integral textul scrisorii transmise de preoți din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților remis redacției:

„Cu adâncă smerenie și noi preoți ai Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, ne adresăm Preafericirii Voastre, Părinte Patriarh Daniel și Înaltpreasfinției Voastre, Părinte Mitropolit Teofan, într-o situație care ne privește direct pe noi, privind viața religioasă din Bucovina.

Viața Bisericii din Bucovina, nu poate fi asigurată de alegerea în scaunul vacant de Arhiepiscop a unui arhiereu dorit de unii din „domnii primari” ai județului Suceava, ci poate fi asigurată de cel care va fi rânduit conform rânduielilor statutare ale Bisericii Ortodoxe Române.

Suntem slujitori ai Bisericii Ortodoxe Române, canonic hirotoniți, de către vrednicii de pomenire arhierei: Teoctist (Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române) și Pimen (Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților), preoți care ducem greul, în prima linie, mai ales în aceste vremuri de tulburare prin care trece întreaga umanitate în aceste zile.

Întrucât în presa de la nivelul județului nostru a apărut un articol care, se dorește, într-un mod nedrept, să influențeze alegerea viitorului Arhiepiscop de Suceava, dorim să Vă adresăm rugămintea noastră, de a cumpăni foarte bine aceste lucruri și de a nu Vă lăsa influențați de această „cerere”, care cu siguranță își are sorgintea din rândul membrilor Centrului Eparhial de la Suceava și protopopilor din județ. Următoarea afirmație: „Știm că, potrivit legiuirilor bisericești, postul rămas liber după decesul Arhiepiscopului Pimen va fi supus votului Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și că în perioada ce va urma vom avea un nou arhiepiscop la Suceava. De aceea, ne adresăm Preafericirii Voastre, mizând pe rolul important pe care îl aveți în cadrul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, cu rugămintea de a-l recomanda membrilor Sfântului Sinod pe Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, în funcția de titular pentru scaunul arhiepiscopal din Suceava”, ne duce cu gândul că este mai degrabă un îndemn la fraudă și abuz din partea Sfântului Sinod al Bisericii noastre strămoșești, ceea ce nu vrem să credem că va exista. Vă rugăm: lăsați ca alegerea noului Arhiepiscop să urmeze rigorile canonice și statutare ale Bisericii Ortodoxe Române.

Următoarea afirmație, nu poate fi decât un șantaj ieftin la adresa Bisericii Ortodoxe: „Avem încrederea că prezența Preasfințitului Damaschin în scaunul Sucevei ne va motiva și pe noi mai mult să sprijinim proiectele culturale, filantropice și educaționale ale Arhiepiscopiei, precum și pe cele ale Bisericii Ortodoxe Române, pe care Preafericirea Voastră o păstorește cu dragoste și jertfelnicie în aceste vremuri tulburi”, cum că doar dacă va fi el, se vor sprijini aceste proiecte menționate.

 Nimic mai fals, deoarece bucovinenii sunt oameni religioși care se adaptează păstorului religios. Ne dăm seama cu ușurință, ca cei ce cunoaștem foarte bine profilul semenilor noștri bucovineni, că semnatarii acestei cereri sunt oameni care doresc să influențeze decizia Sinodului Bisericii noastre, oameni care doresc anumite privilegii și care se pare, doresc să continue anumite nereguli ce sunt de ani buni în eparhia noastră.

„În cei trei ani de activitate ierarhică, Preasfințitul Damaschin a preluat o bună parte din atribuțiile Arhiepiscopului Pimen, care a avut încredere deplină în el. Un alt ierarh, străin de provocările generate de cultele neoprotestante, străin de preoții și colaboratorii de la Centrul Eparhial, nu știm în ce măsură s-ar putea adapta la funcția rămasă vacantă la Suceava. Oricum, nu s-ar adapta mai bine ca Episcopul Damaschin, care este omul locului, fiu al Bucovinei și episcopul vicar în funcție”.

Din această constatare eronată, putem desprinde cu ușurință, ca cei ce am colaborat direct cu Centrul Eparhial, că Preasfințitul Damaschin nu a avut nicio atribuție în „mersul” administrației ecleziale din Arhiepiscopia noastră, de fiecare dată acționând în funcție de decizia pe care o lua bunul nostru păstor, vrednic de pomenire, părinte Pimen.

Oare toți ierarhii eligibili, conform listei pe care trebuie să o întocmească Cancelaria Sfântului Sinod, nu sunt competenți și capabili să conducă această eparhie, să se adapteze la problemele multe și grele ale acestei eparhii?? sau noul arhiepiscop nu poate fi pe placul consilierilor și celor de la Centrul Eparhial, care, observăm, „trag cu dinții” de scaune. Problemele cu care noi ne confruntăm sunt multiple, nereguli, abuzuri și nu dorim să continue, întrucât, din păcate, Preasfintitul Damaschin este condus din umbră de starețul de la Sihăstria Putnei și de fratele său de călugărie Hrisostom de la Iași, care dă sfaturi și povețe în ascuns. Noi îl respectăm pe episcopul nostru vicar, știind că este un om duhovnicesc și deștept, dar nu cu experiența necesară de a conduce frumoasa, dar încercata Arhiepiscopie Bucovineană.

Totodată, nu putem înțelege această presiune enormă, ce se pune pe umerii Dumneavoastră privind viitorul vieții religioase din Bucovina, dar ne putem da seama cu usurința cât de mare este dorința unora de a fi în funcție, un om controlabil.

Adresăm și rugămintea ca să se înceteze în regim de urgență întrunirile și toate presiunile ce se fac asupra noastră, a preoților, în aceste zile. Suntem solicitați să ne rugăm și să îl ascultăm pe Preasfințitul Damaschin, să fie bine pentru dânsul… unde am ajuns oare?! Credem că în punctul de a fi forțați să nu vorbim nimic și să acceptăm orice va fi, eventual din nou o perioadă în care iar să suportăm nereguli și interese ale unora sau altora din aparatul administrativ și nu numai.

Respectuos, Vă adresăm și întrebarea: Oare cererea-memoriu depusă Preafericitului Părinte Daniel, a fost depusă la impulsul primarilor?! sau a consilierilor și protopopilor sub ordinul PS Damaschin. Niciunul dintre noi, nu am auzit vreodată, ca într-o eparhie vacantă, să se solicite public de politic, numirea unui arhiereu…ori din nou suntem, noi Biserica, conduși de politic?!?

De ce oare în ultimele două săptămâni, pe site-ul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, portalul Doxologia, se publică și mediatizează intens predicile, cuvintele și ,,activitatea” PS Damaschin? Știm că acolo are ucenici pe care se pune presiune, dar și presiunea preotului Hrisostom de la Iași, care dorește influențarea Mitropolitului Teofan.

Dorim oprirea acestor manevre, care nu sunt demne de Biserica lui Hristos și să se acționeze legal, canonic pentru a dăinui pacea, armonia și înțelegerea în Bucovina.

Încheiem, rugându-Vă să ascultați și glasul nostru, al preoțimii, care de cele mai multe ori purtăm greul Bisericii pe umerii noștri, să fie ales în treapta de Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, ierarhul care va fi de la Dumnezeu, prin rânduielile bisericești canonice, urmând să fim în ascultare și smerenie față de mai marii noștri.


Intră acum și în grupul de