Francezii din Departamentul Seine et Marne au donat o autospeciala Detasamentului de pompieri Radauti (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Pompierii rădăuţeni vor folosi la intervenţii o nouă autospecială primită „cadou” de la francezi. Potrivit ISU „Bucovina” Suceava, în urmă cu doi ani, în contextul unor relaţii de colaborare apropiate între Primăria Municipiului Rădăuţi, prin primarul Mihai Frunză şi Departamentul Seine et Marne din Franţa, prin Jean Calvet, preşedintele consiliului general s-a încheiat un protocol de colaborare şi pe linia securităţii de incendii în care să fie angrenat Detaşamentul de pompieri Rădăuţi.

Astfel, s-a convenit ca în luna iulie a anului 2008, un grup de 9 pompieri, 5 militari şi 4 voluntari să execute un stagiu de pregătire privind tehnici de lucru cu focul şi intervenţii de descarcerare şi acordarea primului ajutor, la centrul de perfecţionare a pompierilor salvatori Gurcy le Chatel.

În urma experienţei acumulate în Franţa, cei 5 militari pompieri, respectiv comandantul detaşamentului şi patru şefi de tură au implementat un nou stil de muncă adaptat noilor cerinţe impuse.

Au fost organizate noi baze de instrucţie – labirint de salvare, noi metode de lucru cu aparatele de respirat din dotare, tehnici de pătrundere şi salvare etc.

În luna septembrie a anului 2008, partea franceză a donat Gărzii de intervenţie Vicovu de Sus o autospecială de mică capacitate de apă -3.000 litri pentru intervenţia la incendii de pădure sau, îndeosebi, în zonele greu accesibile.
În urma discuţiilor din toamna anului 2008, când s-a dorit înfiinţarea serviciilor SMURD, departamentul francez s-a oferit să sprijine activitatea de descarcerare prin găsirea unei autospeciale care să intervină la accidentele rutiere, atât pentru incendii cât şi pentru descarcerarea persoanelor şi acordarea primului ajutor.

În acest context joi, a avut loc festivitatea de predare-primire a unei autospeciale, marca Renault, într-un cadru festiv, la care au participat subprefectul Ionuţ Creţuleac, inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Bucovina” al judeţului Suceava – colonel Ion Burlui, primarul municipiului Rădăuţi – Aurel Olărean, comandantul Detaşamentului de pompieri Rădăuţi – locotenent colonel Sorin Popovici, i invitaţi şi partea franceză – reprezentată de Jean Calvet, pompieri francezi şi colaboratori ai preşedintelui consiliului general.


Intră acum și în grupul de