Dan Ioan Cușnir, în ședința CJ Suceava a cerut date clare privind modul în care a fost gestionată criza sanitară: Ce a făcut Consiliul Județean pentru prevenirea răspândirii Covid- 19 și pentru protecția sucevenilor sau doar a dat Spitalul Județean și județul pe mâna conducerii militare care a turnat „filme artistice” în timp ce medicii munceau?


Intră acum și în grupul de

Consilierul județean PSD Dan Ioan Cușnir a cerut, marți, în ședința online a Consiliului Județean Suceava să primească mai multe răspunsuri privind modul în care a fost abordată epidemia cu noul coronavirus atât de autoritățile județene cât și de cele din Spitalul Județean Suceava.

El a spus că dorește să aibă o abordare administrativă și financiară fără conotație politică și a apreciat că după schimbarea managerului SJU Suceava, Vasile Rîmbu, a intervenit haosul în cadrul spitalului întrebându-se care a fost rolul conducerii politico-militare de la unitatea spitalicească suceveană.

Potrivit lui Cușnir, conducerea politico-militară a bulversat SJU Suceava, afirmând că dacă înainte de suspendarea conducerii civile a spitalului erau prezente la muncă 80-85 la sută dintre cadrele medicale, după suspendarea managerului în spital a început haosul

El a spus că nu pot fi tratate toate cadrele medicale din SJU Suceava la fel și vede două grupuri, respectiv grupul de medici eroi și cei care au abandonat spitalul și Suceava.

„Nu căutăm vinovați, nu vrem să băgăm pe nimeni în pușcărie, dar trebuie sa învățăm din greșeli”, a spus Cușnir care a menționat că dacă există medici care au abandonat spitalul sau medici care și-au dat concedii medicale între ei, dovedind lașitate, trebuie cunoscuți.

El a cerut să fie prezentată o situație cu concediile  medicale pe perioada stării de urgență.

Mai mult, Dan Ioan Cușnir a apreciat că la Suceava au avut putere de decizie „doi neprieteni”, Diana Cimpoeșu, medic șef al UPU Iași și șeful DSP Iași, Lucian Indrei, care au vrut să facă din SJU Suceava spital Covid-19 pentru județele Suceava, Botoșani și Neamț în condițiile în care în toate spitale din vestul Europei au funcționat secții speciale pentru Covid-19 fără să oprească activitatea celorlalte secții.

Potrivit lui Cușnir, Colegiul Medicilor a apreciat că a crescut mortalitatea cu 20 la sută pentru că nu au funcționat secțiile din spital.

El l-a întrebat pe președintele CJ Suceava Gheorghe Flutur cum a luat apărarea CJ Suceava medicilor suceveni, subliniind că nu trebuia închisă cardiologia intervențională, neurologia pentru intervenții AVC, ambulatoriul pentru diabet și dializa

Cușnir a cerut să fie făcute publice comorbiditățile pacienților din SJU Suceava pentru a se stabili dacă  ar fi fost oameni care ar fi scăpat din viață dacă secțiile spitalului funcționau.

Mai mult, el a întrebat cum a fost gestionat de conducerea politico-militară a SJU Suceava focarul de Covid-19 de la Centrul Fresenius din curtea SJU Suceava și de ce această conducere militară s-a ocupat să facă dosare penale medicilor Cârlan și Bondaru, dar nu a spus nimic de situația din acest centru.

El a spus că „eroii” militari su spălat și închis străzi din Suceava ca și cum virusul putea zbura și a întrebat ce a făcut Consiliul Județean Suceava pentru apărarea medicilor suceveni și unde a fost patriotismul local sau doar a dat Spitalul Județean și județul pe mâna conducerii militare care a turnat „filme artistice” în timp ce medicii munceau.

El a mai întrebat câți bani avea SJU Suceava în cont la debutul crizei sanitare și a cerut să afle de unde vor fi achitate utilitățile și salariile angajaților atât timp cât unitatea spitalicească a fost nefuncțională și fără pacienți având o relație contractuală cu CAS Suceava.

„Va fi foarte greu actualei echipe manageriale să readucă spitalul la standardele cu care era obișnuit înainte de criza sanitară”, a apreciat consilierul județean.

Cușnir a spus că generalul politic militar le-a promis celor din ATI spor de 85 la sută și că aceștia au primit doar 55 la sută, la fel ca restul angajaților și s-a întrebat dacă există o problemă legată de asigurarea fondurilor.

El a întrebat de ce nu funcționează laboratorul de medicină nucleară care este dotat cu cele mai moderne aparate și circuite medicale din țară, iar cei din conducerea militară au făcut depozit din această locație.

Totodată, Cușnir a cerut să se prezinte situația investiției de la Centrul de radioterapie și a proiectului micro-institutului de oncologie.

În intervenția sa, consilierul județean a întrebat ce a făcut Consiliul Județean Suceava pentru prevenirea răspândirii Covid- 19 și pentru protecția sucevenilor și a arătat că este evident că bola nu a apărut din SJU, ci a fost adusă de pacienți.

Mai mult, el a subliniat că această criză a fost coordonată de DSP Suceava ca reprezentant al Ministerului Sănătății în teritoriu  și de Comitetul de criză condus de prefect și a întrebat dacă Spitalul Județean primea date privind evoluția cazurilor din județ sau dacă acestea erau știute doar de DSP și de prefect și a întrebat dacă acest comitet de comandă a dispus doar anchete epidemiologice pe pacienți și contacții acestora fără să fie făcute astfel de anchete epidemiologice la angajați ai spitalului.

Cușnir a mai întrebat ce a făcut Consiliul Județean Suceava în lunile ianuarie-februarie când veneau mesaje din afara țării că este o epidemie care este greu de stăpânit pentru a se asigura că SJU Suceava are în dotare absolut tot ceea ce îi trebuie.

Mai mult, el a solicitat să afle dacă CJ Suceava a avut o evidență a pasagerilor de la aeroportul sucevean, a celor care au intrat carantină sau izolare, sau dacă s-au făcut anchete epidemiologice ale pasagerilor care au intrat prin principiala poartă din județ.

„După ce primim răspunsuri vom putea să tragem concluzii dacă pentru a-și păstra scaunul unii și-au pierdut onoarea”, a spus Cușnir.

Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a arătat că este perfect de acord că trebuie să fie aflate toate răspunsurile la întrebările transmise.

Potrivit lui Flutur, Colegiul Medicilor ar trebui să se implice pentru a se stabili dacă în rândul medicilor au fost dezertări. „Măcar medicii să știe ei între ei dacă au fost dezertări”, a spus președintele CJ Suceava.


Intră acum și în grupul de