Liceul Tehnologic „Oltea Doamna” Dolhasca și Asociația Consultanților în Dezvoltare Comunitară au lansat un proiect dedicat tinerilor din nordul și sudul Bucovinei. Au participat peste 80 de persoane

Liceul Tehnologic „Oltea Doamna” Dolhasca și Asociația Consultanților în Dezvoltare Comunitară – ACDC au organizat conferința de lansare a proiectului SMART4YOUTH, dedicat tinerilor din Bucovina.

Proiectul are drept scop facilitarea cooperării instituțiilor educaționale în vederea creșterii accesului la o educație de calitate pentru 200 de tineri cu vârste cuprinse între 14 si 20 de ani care locuiesc în zona transfrontalieră

Redăm comunicatul organizatorilor:

Colaborarea transfrontalieră pentru sprijinirea tinerilor în vederea reducerii abandonului școlar ocupă un loc important în viziunea de viitor a două licee vocaționale a două organizații neguvernamentale care implementează în prezent un proiect ce pune accentul pe impactul social asupra tinerilor din zona de frontieră Suceava și Cernăuți.

Astfel, la data de 09 iulie 2020, Liceul Tehnologic „Oltea Doamna” Dolhasca împreună cu Asociația Consultanților în Dezvoltare Comunitară – ACDC a organizat conferința de lansare a proiectului SMART4YOUTH (Sprijin, Mobilitate și Artă pentru tinerii de peste graniță România-Ucraina 2SOFT/1.1/139), eveniment online desfășurat prin intermediul platformei Zoom.

Conferința a fost moderată de Vasile Gafiuc, președintele Asociației ACDC, și cu intervenția din partea liderului de proiect Liceului Tehnologic „Oltea Doamna” Dolhasca a domnului Director Ungureanu Adrian, și a domnului Constantin Tanasă, Managerul de proiect.

Oportunitatea de colaborare a fost salutată de reprezentanții Instituției Prefectului Județul Suceava prin Subprefect Daniel Prorociuc intervenția Consulului General la Cernăuți Irina Stănculescu, Inspectorului Tatiana Vîntur și a Inspectorului Lucian Dimitriu din partea Inspectoratului Școlar Județean Suceava, Iurie Levchyk Președintele Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti Cernăuţi, Adriana Nicula din partea Biroului Regional de Cooperare Transfrontalieră Suceava și Mihai Mihaescu reprezentantul minorităților din cadrul Instituției Prefectului Județul Suceava.

Proiectul SMART4YOUTH este finanțat prin Programul Operational Comun Romania-Ucraina 2014-2020, și are drept scop facilitarea cooperării instituțiilor educaționale în vederea creșterii accesului la o educație de calitate, pentru 200 de tineri cu vârste cuprinse între 14 si 20 de ani care locuiesc în zona transfrontalieră prin initierea unor ateliere inovative de creatie prin arta, fotografie si film și implicarea a 2 parteneri din România (Liceul Tehnologic „Oltea Doamna”, Dolhasca și Asociația Consultanților în Dezvoltare Comunitară) și 2 parteneri din Ucraina (Liceul Vocațional de Artă, nr. 5 din Cernăuți, Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti Cernăuţi).

Conferința organizată pentru lansarea proiectului SMART4YOUTH s-a desfășurat timp de 70 de minute, fiind abordate teme precum Oportunitatea proiectului în contextul transfrontalier, Importanța cooperării transfrontaliere pentru tineri, Incluziunea tinerilor în situații de risc, Ateliere de creație punte educațională, Programul Operational Comun Romania-Ucraina 2014- 2020.

Pentru a participa la evenimentul online organizat de Liceul Tehnologic „Oltea Doamna” Dolhasca împreună cu Asociația Consultanților în Dezvoltare Comunitară – ACDC s-au înregistrat 80 de persoane, dintre care 58 au participat direct prin intermediul platformei Zoom.

De asemenea, acesta a fost transmis live pe pagina de Facebook a proiectului, având Programme funded by the EUROPEAN UNION Joint Operational Programme Romania- Ukraine 2014- 2020 un impact de peste 1000 de persoane, participanți din diverse regiuni ale țării, dar și din Ucraina și Republica Moldova.