Comuna Brodina, „incubator” pentru rabie


Intră acum și în grupul de

Comuna suceveană Brodina pare a fi un “incubator” pentru înmulţirea cazurilor de rabie. Potrivit Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, Petrea Dulgheru, a anunţat miercuri că a fost înregistrat un nou caz de rabie pe teritoriul judeţului Suceava, pe raza comunei Brodina, unde în urmă cu câteva zile a fost înregistrat un caz de rabie la o pisică.

Petrea Dulgheru precizează că, marţi, a fost trimis spre examen de laborator un cadavru de vulpe ucisă pe raza satului Brodina. Vulpea a pătruns în gospodăria lui Hantar Vasile, ţinta fiind găinile din curte. Aceasta a fost surprinsă de proprietar, care împreună cu alţi săteni au ucis-o cu o furcă.

„A fost anunţat medicul veterinar din comună, care a recoltat probele pentru examen de laborator şi le-a adus de urgenţă la LSVJ Suceava pentru examen în direcţia rabiei. În urma examenelor de laborator vulpea a fost depistată pozitivă la rabie. În localitatea Brodina sunt deja instituite măsuri specifice pentru combaterea focarelor de rabie, incluse în legislaţia în vigoare, totodată va fi efectuată catagrafia tuturor carnivorelor domestice cu ocazia vaccinării antirabice ce are loc în această perioadă”, spune şeful DSV Suceava cu menţiunea că au fost anunţate autorităţile sanitare umane pentru a fi luate măsurile specifice.

DSV Suceava atenţionează din nou cetăţenii şi mai ales copiii să nu atingă animalele găsite moarte, să nu le jupuiască şi să anunţe imediat medicii veterinari pentru a intreprinde măsurile corespunzătoare.

Acesta este al 20-lea caz de rabie din acest an.

„Atragem atenţia gestionarilor fondurilor de vânătoare şi vânătorilor să intensifice acţiunile de vânătoare la vulpi pentru reducerea numărului acestora deoarece cea mai bună metodă de combatere a rabiei o reprezintă reducerea numărului de carnivore domestice şi sălbatice”, mai spune şeful DSV Suceava.


Intră acum și în grupul de