99 de baloane cu mesaje pacifiste, eliberate in fata Primariei Siret, la 20 de ani de la Caderea Zidului Berlinului


Intră acum și în grupul de

În oraşul Siret, sub deviza „Tineri fără frontiere”, cu ocazia comemorării “Căderii Zidului Berlinului – 09 Noiembrie”, elevii unei şcoli au eliberat 99 de baloane. „Cu 20 de ani în urmă, un simbol care nu se mai putea susţine a căzut sub presiunea tinerilor europeni, dând frâu liber dezinvolturii, creativităţii, libertăţii de exprimare şi acţiune. În data de 9 noiembrie 1989 tinerii germani au dărâmat un zid ce despărţea două sisteme şi culturi, deschizând drumul emancipării europenilor subjugaţi de regimuri totalitare.

Odată cu “Zidul Berlinului”, în data de 9 noiembrie 1989 au căzut barierele de comunicare, limitările speranţei, obstacolele unui viitor liber şi creativ pentru tineri. A fost scânteia care a aprins dorul natural de libertate şi a tinerilor români care, în mai puţin de o lună aveau să iniţieze primele manifestări de protest la adresa regimului totalitar, ajungând la apogeul de jertfă şi simţire patriotică în tragicele zile de 21 – 22 decembrie 1989 , care au marcat întreaga evoluţie a societăţii româneşti”, se precizează într-un comunicat al Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.

În acelaşi comunicat se menţionează că, după 20 de ani, tineri din întreaga Europă au comemorat clipele care au născut o nouă generaţie, liberă să cunoască realitatea în care trăiesc, dispusă să o transforme prin exuberanţă şi ingeniozitate într-o lume a cooperării, libertăţii de exprimare, non-discriminării şi non-violenţei.

Astfel, în cadrul unui amplu proiect european, într-un număr de 27 de unităţi de învăţământ din diferite ţări europene, s-au desfăşurat activităţi de comemorare a efortului tinerilor care au avut curajul să ceară libertate, să spere într-un viitor mai bun, să aprindă scânteia emancipării societăţii moderne.

Printre cei care au răspuns apelului organizaţiilor europene s-au numărat şi Asociaţia Educatorilor Suceveni şi Şcoala „Petru Muşat” din Siret sprijiniţi de lucrătorii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.

„În semn de omagiu, tineri din Belgia, Bulgaria, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia , Finlanda, Franţa, Germania, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Olanda, Polonia, România, Slovacia, Slovenia şi Spania s-au adunat la aceeaşi oră în data de 09.11.2009 în zonele de graniţă şi au cântat imnul libertăţii şi non-violenţei – „89 Luftballon”. La aceeaşi oră, 15.00, în toată Europa tinerii au eliberat în mod simbolic un număr de 99 de baloane umplute cu heliu având ataşate mesaje nonviolente şi pacifiste”, se spune în comunicat.

Astfel, elevi şi profesori ai Şcolii „Petru Muşat” din Siret, membri ai Asociaţiei Educatorilor, autorităţi locale însoţiţi de agenţi şi ofiţeri ai Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava au organizat activităţi similare în faţa Primăriei Oraşului Siret.

Au fost eliberate 99 baloane cu heliu în apropierea zonei de graniţă cu Ucraina, fiecare purtând un mesaj pacifist şi non-violent creat de elevi în speranţa că o parte din aceste baloane vor trece graniţa şi vor promova mesajul proiectului european susţinut şi desfăşurat şi la nivelul judeţului Suceava .


Intră acum și în grupul de