Acasă Actualitate VIDEO// Primarul Ion Lungu prezintă mai multe scenarii luate în calcul pentru...

VIDEO// Primarul Ion Lungu prezintă mai multe scenarii luate în calcul pentru învățământul preșcolar și școlar: Indiferent de ce se va decide, cu siguranță va trebui să avem pregătite sistemele pentru învățământ online


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a prezentat, miercuri, mai multe variante luate în calcul pentru deschiderea noului an școlar, dar consideră că până la adoptarea unei decizii la nivel național important este că Primăria Suceava asigură finanțare pentru ca toate unitățile școlare din municipiu să aibă sistemele pregătite pentru învățământul online.

„La nivel de licee și de școli gimnaziale trebuie să ne pregătim din punct de vedere online pentru că astăzi școlile nu au această infrastructură. De aceea am stabilit și s-a votat ca în fiecare sală de clasă să fie internet prin cablu, nu wireless, să fie un desktop sau laptop, un retroproiector și o cameră web”, a spus Lungu.



El a arătat că o temă foarte delicată rămâne la învățământul preșcolar.

„Am discutat ieri la București cu primarii din alte orașe cum se începe noul an școlar. Sunt foarte multe variante, dar așteptăm ca Guvernul să facă lumină, prin Ministerul Sănătății, prin Ministerul Educației, cu cine începe anul școlar în modul clasic, cu copiii în clase. Se pune problema celor de la clasa zero, a copiilor din clasele I-IV”, a spus Lungu.

El a menționat că primarul din Cluj spunea că ar trebui să fie obligatorie la școală prezența celor de clasele I-IV, a claselor a cincea și a opta din învățământul gimnazial și clasa a 12-a din învățământul liceal.

„Sunt puncte de vedere, sunt păreri. Eu zic că noi am luat o decizie bună să asigurăm din punct de vedere organizarea orelor on line indiferent se situație, dacă ar fi sistemul hibrid cu jumătate în clasă și jumătate acasă, sau dacă se înrăutățesc lucrurile și trebuie să facă 100 la sută o line trebuie să avem sisteme moderne, performante”, a adăugat Lungu.

El a spus că în ședința Consiliului Local Suceava de miercuri se alocă școlilor fonduri, iar consiliile de administrație ale unităților școlare trebuie să facă achizițiile astfel încât până în 14 septembrie să fie sistemele funcționale.

Astfel, de la bugetul local se alocă suma de 3, 597 de milioane de lei celor 28 de centre bugetare școlare din municipiu, iar fondurile sunt cele solicitate de școli pentru echipamente, materiale de curățenie, dezinfectanți, măști.

Primarul a spus că în ceea ce privește grădinițele s-a discutat ca să fie prezența obligatorie a celor din grupa mare în condițiile în care pentru cei din grupa mică și mijlocie nu este obligatorie prezența la grădiniță.

„E mai delicat cu preșcolarii în sistem online”,a spus Lungu care a apreciat că la învățământul preșcolar unde sunt grădinițe cu program prelungit problema este destul de dificilă.

„Este vorba de copii care dorm, trebuie să le asiguri distanțare, e vorba de copii care iau masa și, la fel, trebuie să le asiguri igiena. Este destul de delicat. E o mare provocare și cere și asistență medicală suplimentară. Noi astăzi avem câte un cadru medical, câte un asistent medical la două grădinițe”, a declarat primarul.

El a spus că situația va trebui reglementată de Guvern.

Primarul Ion Lungu a arătat că „te iei cu mâinile de cap” când sunt prezentate procedurile și traseele privind copiii preșcolari din grădinițele cu program prelungit.

Lungu a menționat că pentru a veni în sprijinul părinților cu copii mici CL Suceava a aprobat susținerea bonelor angajate de suceveni.

El și-a exprimat încrederea că se va decide la nivel național cum se va începe anul școlar, dar că în municipiul Suceava important este că se fac investițiile necesare pentru asigurarea învățământului online.

„În funcție de ce se stabilește la nivel național, ne vom adapta. Online-ul rămâne oricum”, a spus Lungu


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version