Acasă Actualitate CJ Suceava sprijina inscrierea manastirii Sucevita in patrimoniul UNESCO

CJ Suceava sprijina inscrierea manastirii Sucevita in patrimoniul UNESCO


Intră acum și în grupul de

Consiliul Judeţean Suceava a alocat joi suma de 50.000 de lei pentru finalizarea documentaţii urbanistice în vederea includerii Bisericii Învierii de la Mănăstirea Suceviţa în patrimoniul UNESCO.

Potrivit şefului deliberativului judeţean, Gheorghe Flutur, fondurile alocate în şedinţa de joi a CJ Suceava pentru Primăria Suceviţa sunt necesare finanţării Planului Urbanistic General al comunei. „Am alocat aceste fonduri pentru ca Primăria să finalizeze Planul Urbanistic General care este necesar la documentaţia de bază pentru înscrierea monumentului în patrimoniul UNESCO”, a spus Flutur.



Biserica Învierii de la Mănăstirea Suceviţa nu a fost inclusă anul acesta în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, Comitetul UNESCO solicitând României o completare a documentaţiei.

Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO, reunit la Sevilia, în perioada 22 – 30 iunie, a selectat 16 situri din toată lumea care vor fi incluse în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, din cele 29 propuse pentru 2009. Printre candidaţi figura şi Biserica Învierii de la Mănăstirea Suceviţa, singurul sit propus de România pentru 2009, reprezentând o extindere a poziţiei ocupate deja în Lista UNESCO cu bisericile din nordul Moldovei (din 1993).

Într-o scrisoare datată 11 mai 2009, trimisă INMI de către Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO, se solicită un plan de management extins pentru toate bisericile din nordul Moldovei, incluse deja în Lista Patrimoniului Mondial, cu o secţiune aparte pentru Mănăstirea Suceviţa. Solicitările pentru completarea documentaţiei se mai referă şi la marcarea direcţiilor de dezvoltare a infrastructurii, adoptarea unor măsuri în zona de protecţie a monumentului, în relaţie cu proiectele turistice şi contorizarea vizitatorilor.

Dosarul completat cu aceste informaţii suplimentare va putea fi retrimis, iar Mănăstirea Suceviţa ar putea fi inclusă în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO la întrunirea Comitetului de anul viitor.


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version