Ion Lungu anunță cum se va începe anul școlar: Elevii claselor 0-IV și a VIII-a vor veni fizic la școală, cei din clasele V-VII vor veni prin rotație. La unele grădinițe s-ar putea monta și săli de tip container pentru suplimentarea spațiilor


Intră acum și în grupul de

Problema cea mai apăsătoare este legată de deschiderea noului an școlar, a declarat primarul Ion Lungu, miercuri, care a spus că a fost la mai mult de jumătate din unitățile școlare din municipiu pentru a discuta cu conducerea fiecăreia și că va finaliza această incursiune în cursul săptămânii pentru a pregăti deschiderea anului școlar.

El a arătat că a fost publicat un proiect de ordin de ministru privind normele care vor trebui respectate pentru deschiderea anului școlar.

Primarul a menționat că a început discuțiile cu conducerile celor mai mari unități școlare din municipiu, respectiv Școala Gimnazială nr. 9 care are 1.419 elevi și Școala nr. 11 „Miron Costin” cu 1.400 de elevi, dar și alte școli gimnaziale nr. 3, nr. 8, nr.4, nr. 6. nr.1 sau nr. 10.

„O singură școală nu are probleme, Școala nr. 6 din Burdujeni-sat”, a spus Lungu care a menționat că această școală are spații suficiente și număr de copii nu foarte mare, iar varianta de a veni toți copiii la școală poate fi îndeplinită fără niciun fel de problemă.

El a arătat că la celelalte școli vor veni toți elevii din clasele 0-IV la școală, dar și cei din clasa a opta.

Potrivit primarului, pentru clasele V-VII, directorii de școli optează pentru învățământ hibrid, cu prezența în clase a jumătate din efectiv, iar cealaltă jumătate on line, cu rotire după o săptămână.

Ion Lungu conf de presa

Primarul Ion Lungu

Gepostet von NewsBucovina.ro am Dienstag, 18. August 2020

Ion Lungu a explicat că potrivit normelor propuse, în cazul în care în localitatea respectivă numărul de infecții cu noul coronavirus este mai mic de 1 la mie, cum este și cazul Sucevei, unde numărul de infectări este de 0,4 la mie, se pune în aplicare scenariul verde cu toți elevii la școală și cu măsuri de protecție, dar se poate aplica și parțial scenariul al doilea, privind învățământul hibrid.

El a spus că toate școlile „au sacrificat” toate laboratoarele, toate sălile de consiliu, de întruniri, pentru ședințe, dar cu toate acestea nu se va putea pune în aplicare varianta cu prezența fizică în clasă a tuturor elevilor pentru că este necesar să existe o distanță minimă de un metru între elevi sau de pus panouri din plexiglass unde este cazul și că se va realiza scenariul hibrid pentru clasele V-VII.

Primarul a mai declarat că și la licee spațiile sunt insuficiente, iar la liceele care nu au învățământ gimnazial situația este mai bună față de cele cu învățământ gimnazial cum sunt LPS, Colegiul Național „Petru Rareș” sau Colegiul Național „Ștefan cel Mare”.

„Am văzut că în fiecare școală este preocupare și mă bucură acest lucru. Am văzut că au discutat în Consiliul de Administrație”, a spus Lungu care a menționat că a fost realizată în aproape toate școlile posibilitatea transmiterii on line a cursurilor.

El a mai spus că situația este mai delicată la grădinițe unde trebuie asigurat un spațiu de un metru între copii, între paturi și în zonele unde se servește masa, iar spațiile sunt insuficiente.

Ion Lungu a arătat că o soluție, care a fost prezentată de Grădinița Guliver este de închiriere a unor săli de clasă tip container care vor fi montate în curtea grădiniței.

Primarul a spus că este un caz fericit în condițiile în care grădinița are spații unde să monteze aceste containere, dar alte grădinițe nu dispun de astfel de spații.

Lungu a mai arătat că va fi obligatoriu învățământul în schimburi la toate școlile și că unele clase vor fi împărțite în două și că va apărea problema dublării normelor și plata cadrelor didactice care nu mai ține de Primărie.

Ion Lungu și-a exprimat încrederea că până la debutul anului școlar toate situațiile întâlnite își vor găsi rezolvarea.

El a mai spus că doar elevii din învățământul preșcolar nu vor purta măști.

Clasa își va suspenda activitatea 14 zile dacă un elev este confirmat pozitiv, iar școala timp de 14 zile dacă sunt trei cazuri în trei clase diferite.


Intră acum și în grupul de