Soluții pentru fermierii din zona de munte a județului Suceava discutate cu ministrul Agriculturii prezent în zonă la invitația lui Gheorghe Flutur: Ca președinte de Consiliu Județean, dar ca și sucevean sunt împotriva plecării laptelui în cisterne ca să fie prelucrat în alte județe. Am cerut măsuri concrete în sensul să încurajăm din nou să apară fabrici și făbricuțe de lapte


Intră acum și în grupul de

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a avut discuții în județul Suceava cu fermierii și procesatorii, dar și cu medicii veterinari la invitația președintelui CJ Suceava, Gheorghe Flutur, fiind discutată în special situația din zona de munte.

Gheorghe Flutur a spus că l-a invitat pe ministrul Agriculturii la Suceava arătând că în urmă cu o lună fabrica LaDorna anunța că își închide activitatea și că nu putea să rămână indiferent.

„Atunci au venit doi secretari de stat. Acum a venit ministrul Agriculturii, președintele ANSVA și președintele Agenției pentru Arii Protejate”, a spus Flutur.

El a arătat că nu dorește ca laptele din zona Sucevei să plece și să se proceseze în altă parte.

„Județul Suceava este pe primul loc în țară la producția de lapte.2,2 milioane de hectolitri de lapte din 20 de milioane de hectolitri, peste 10 la sută din laptele României se produce în Suceava.Eu, ca președinte de Consiliu Județean, dar ca și sucevean sunt împotriva plecării materiei prime în cisterne să fie prelucrat în alte județe și am cerut măsuri concrete în sensul să încurajăm din nou să apară fabrici și făbricuțe de lapte. Eu am făcut asta ca ministru al Agriculturii și au apărut mai multe fabrici de lapte pe programele SAPARD când eram ministru”, a declarat Flutur.

El a explicat că în județul Suceava sunt 82 de localități care se află în arii protejate și că există o legislație care dă anumite avantaje pentru procesarea produselor din zona respectivă în arii protejate.

Potrivit acestuia, 70 la sută din primăriile din județul Suceava vor înființa o asociere, un cluster, în parteneriat cu Agenția Ariilor Protejate pentru promovarea produselor produse aici.

„Vreau să intre aici și Asociația „Produs în Bucovina” pentru că înseamnă produse sănătoase în zonă în care se respectă rețete tradiționale, în care furajele au o anumită calitate mai ales flora spontană din zona de munte a județului Suceava”, a spus președintele CJ Suceava.

El a menționat că s-a discutat și despre un program pe zootehnie mai ales că județul Suceava are un potențial uriaș cu peste 350.000 de hectare de pășuni și fânețe.

Astfel, Flutur a cerut un program de ferme-pepinieră care să furnizeze berbecuți, purcei sau viței care pot fi crescuți în ferme sau acasă la oameni și apoi predați pentru abatorizare.

„În felul acesta putem să valorificăm munții noștri pentru că o parte din ei au rămas nepășunați în special din cauza lipsei forței de muncă”, a spus Flutur.

El a mai cerut și un program care să finanțeze realizarea de drumuri agricole pentru scoaterea de pe drumuri a căruțelor și utilajelor agricole.

„Am cerut ministrului Agriculturii program special pentru zona noastră în legătură cu drumurile agricole. Trebuie să scoatem căruțele și utilajele agricole de pe drumurile europene și naționale și pe bani europeni să fim eligibili să găsim fonduri să pietruim drumuri și să nu mai avenm căruțe pe drumurile naționale și județene care ne creează probleme și pericole de accidente”, a spus Flutur.

Totodată, au fost discutate și probleme legate de apicultură, de încurajarea perdelelor de protecție ca bază meliferă, de salcâmi, de tei și de alte specii.

„Am discutat de promovarea produselo bio și tradiționale în Europa.Nu au bani ca să facă reclamă în Germania, Franța, Italia, fermierii, procesatorii de la Vatra Dornei și va trebui să-i sprijinim sub o formă sau alta să le facem reclamă din bani europeni sau din bani naționali pentru a ține pasul cu concurența”, a adăugat Flutur.

El a subliniat că a insistat asupra importanței județului Suceava din punct de vedere al agriculturii și că a discutat atât despre finanțare, cât și de realizarea de  piețe de produs sau de silozuri.

„Am discutat despre încheierea unui acord cu Ucraina să putem aduce forță de muncă de la Cernăuți care să lucreze și la noi.Atunci când îți pleacă oamenii în Italia la lucru și rămâi în plină vară și nu ai cine să-ți lucreze în ferma ta sau într-o întreprindere oarecare, să avem acord între țări să aducem forță de muncă de la vecinii noștri”, a declarat Flutur.

El și-a exprimat satisfacția că la întâlnirile cu ministrul Agriculturii  au fost mulți fermieri, medici veterinari, au fost primari, au fost procesatori și că problemele prezentate de aceștia urmează să-și găsească rezolvare.

Ministrul Agriculturii a avut întâlniri la Vatra Dornei și au fost vizitate două ferme de vaci și o fabrică de cașcaval, la Gura Humorului s-a întâlnit cu medicii veterinari și s-a rezolvat o problemă a contractelor de concesiune pentru că nu erau plătiți de foarte mult timp medicii veterinari, iar  la Moara a avut loc o întâlnire cu fermierii pe zona vegetală.


Intră acum și în grupul de