Anul viitor, ISU „Bucovina” va fi dotat cu 10 autospeciale noi


Intră acum și în grupul de

În acest an, activitatea logistică a ISU „Bucovina” Suceava a avut ca obiectiv prioritar menţinerea în funcţiune a tehnicii de intervenţie din dotare, crearea condiţiilor materiale de muncă, pregătire, hrănire şi cazare pentru personal şi a condiţiilor de garare pentru tehnică.

„Chiar dacă parcul auto al inspectoratului are o vechime relativ ridicată, sectorul Tehnic-utilaj a asigurat o funcţionare bună a tehnicii de luptă, neînregistrâdu-se accidente tehnice pe timpul intervenţiilor, iar starea de operativitate a tehnicii s-a situat între 95 şi 100%. Astfel au fost realizate peste 2600 ore funcţionare pe timpul tuturor intervenţiilor. Aceasta s-a realizat prin executarea la timp şi de calitate a lucrărilor de revizii şi reparaţii la tehnica de intervenţie, lucrări care s-au executat numai în regie proprie. Valoarea cheltuielilor pentru întreţinerea parcului auto, de la bugetul de stat, s-a ridicat la suma de 308 mii lei”, a declarat în cadrul şedinţei de prezentare a activităţii pe 2009 a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” Suceava, şeful instituţiei col. Ion Burlui.

Acesta a menţionat şi aportul Consiliului judeţean Suceava la activitatea de management al situaţiilor de urgenţă, care repartizează anual, potrivit legii, sume din bugetul propriu cu astfel de destinaţii. Astfel, în anul 2009, inspectoratul s-a bucurat de fonduri în valoare de 95.000 lei din partea Consiliului judeţean, care au fost cheltuite pentru funcţionarea şi întreţinerea parcului auto, echipament de protecţie, echipamente de comunicaţii, informatică şi transmisiuni.

Parcul auto al unităţii are o uzură morală şi fizică accentuată, dacă se are în vedere că timpul mediu de exploatare a unei autospeciale, conform prevederilor legale, este de 14 ani. Din totalul autospecialelor cu apă şi spumă: 30,7% sunt cu vechime între 25 – 30 ani, 23,7% au o vechime între 20 – 24 ani, 15,38% din autospeciale sunt de 15 – 19 ani, la limita garanţiei se află 19,23 % cu 10 – 14 ani, 6,25 % au 5 -9 ani iar 7,69 % mai mic de 5 ani.

În anul 2009 pe linie de dotare unitatea a primit, prin donaţie externă, două autospeciale şi o motopompă.

„Inspectoratul este inclus în proiectul P.O.R. de finanţare europeană, cu suma de 2.090.620 euro prin intermediul Consiliului judeţean Suceava, care este parte componentă a acestui proiect, cofinanţând partea care se aduce ca aport propriu. Astfel, în cursul anului 2010 se aşteaptă intrarea în dotarea inspectoratului a 10 autospeciale de stins incendii şi de descarcerare, care vor contribui la o mai bună acoperire a deficitului de autospeciale şi a necesităţilor rezultate din analiza riscurilor teritoriale, ducând în final la micşorarea timpilor de intervenţie” a spus col. Ion Burlui.

Acesta a mai adăugat că prin Direcţia Management Logistic a IGSU, s-a asigurat o echipare corespunzătoare a personalului, cu ţinută de reprezentare, echipament de protecţie şi de lucru.


Intră acum și în grupul de