CJSU: SJU Suceava va redeveni COVID dacă numărul de pacienți Covid-19 va depăși 20 în secția ATI. Spitalul tratează acum doar 50% din pacienții de dinaintea epidemiei din cauza scindării secției ATI în Covid și non-Covid.


Intră acum și în grupul de

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a întrunit, joi, într-o nouă ședință, convocată la solicitarea președintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur și la care au participat managerii tuturor unităților spitalicești din județul Suceava și reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Județeană Suceava, a informat Prefectura Suceava.

În cadrul ședinței au fost scoase la suprafață problemele cu care se confruntă SJU Suceava la moment, și cu riscurile cu care se va confrunta Spitalul Județean în cazul creșterii numărului de pacienți Covid-19.

Iată cele mai importante subiecte de la ședința CJSU:

Gheorghe Flutur vrea o colaborare mai eficientă între spitalele din județ

În cadrul ședinței, Flutur a opinat că există o necesitate de consolidare și intensificare a colaborării între unitățile medicale din județul Suceava din perspectiva aplicării unitare a protocoalelor existente, care să permită adresabilitate maximă atât pacienților confirmați Covid-19, cât și pacienților cronici care au nevoie de îngrijiri specifice, dar și urgențelor medico-chirurgicale a diferitelor patologii care necesită intervenții imediate.

Cu alte cuvinte, Președintele CJ Suceava consideră că trebuie un efort comun al tuturor unităților sanitare din județ, de natură a oferi cetățenilor județului îngrijiri medicale de calitate.

Astfel, ordinea de zi a ședinței a fost dedicată analizării contextului epidemiologic actual înregistrat la nivelul județului Suceava, precum și modul de organizare a unităților sanitare județene, respectiv posibilitatea organizării de sectoare dedicate pacienților Covid-19.

Managerul SJU Suceava: Spitalul din Suceava gestionează majoritatea patologiei acute din cadrul județului

În contextul celor expuse de Flutur, managerul Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, doctorul Alexandru Calancea, a precizat că spitalul pe care-l conduce are în acest moment o capacitate de 1.200 locuri având o serie de secții/compartimente unice în județ:

 • Cirurgie și ortopedie pediatrică
 • Maternitate gradul 3(secția neonatologie)
 • Neurochirurgie pediatrică
 • Unitate accidente vasculare cerebrale
 • Unitate USSTAC (urgențe cardiac coronariene)
 • Cardiologie intervențională
 • Cirurgie Vasculară
 • Chirurgie plastica
 • Compartiment pacienți HIV
 • Oncologie
 • Hematologie.

Potrivit datelor oficiale, Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, în momentul de față, gestionează majoritatea patologiei acute din cadrul județului, respectiv 75% din patologia traumatică, desfășoară aproximativ 25 programe naționale prin DSP și CAS, cele mai multe fiind dedicate pacienților cronici.

Calancea: Spitalul județean tratează doar 50% din pacienții de dinaintea epidemiei

Totodată, managerul Calancea a precizat că, raportat la un număr de 800 pacienți aflați în spital la începutul lunii martie, în prezent spitalul județean are în grijă între 180-200 pacienți confirmați Covid-19, 100-200 pacienți suspecți Covid-19 și 350 pacienți cu afecțiuni cronice decompensate.

El a subliniat faptul că la șapte luni de la debutul pandemiei, spitalul județean tratează doar 50% din pacienții de dinaintea epidemiei, în afara urgențelor și a nașterilor ne mai fiind tratate afecțiunile cronice, aspect ce ridică mari îngrijorări în rândul cadrelor medicale.

Cauza: Scindarea secției ATI

Sursa citată menționează că analiza specialiștilor a relevat faptul că principala cauză a nereluării activității normale a spitalului județean o reprezintă scindarea secției ATI în două sectoare, sectorul non-Covid și sectorul Covid.

Managerul SJU Suceava a subliniat că sectorul non-Covid este format din 20 de paturi și din blocul operator ce este gestionat de șase medici specialiști care, cu mari eforturi, reușesc să susțină o singură linie de gardă (deși necesarul ar fi de două linii de gardă), desfășurând în prezent pe săptămână 60 de ore de muncă.

În același timp, sectorul Covid format din 20 de paturi este gestionat de cinci medici specialiști care realizează ture de 12 ore, 7 zile din 7. Un medic ATI are în îngrijire între 15 și 20 de pacienți, deși normarea este de un medic la patru paturi.

Dacă crește numărul cazurilor de Covid-19, SJU Suceava poate deveni spital Covid-19   

Analizele realizate de către SJU Suceava arată că în cazul creșterii peste 20 a numărului de pacienți Covid-19 în ATI, există posibilitatea transformării întregii secții, respectiv a întregului spital în sector Covid.

Din analiza datelor statistice pe care le deține Spitalul Județean Suceava se constată o tendință de creștere a cazurilor cu patologie Covid-19, fapt ce poate duce la atingerea capacității maxime de cazare de 225 de locuri în spațiile disponibile pentru această patologie, iar numărul pacienților ce necesita terapie intensivă va crește în paralel.

În cazul acestui scenariu nefavorabil, în aproximativ o lună va fi necesară închiderea secțiilor non-Covid și dirijarea patologiei respective spre alte unități din județ.

În cazul unei creșteri accentuate a cazurilor grave există, de asemenea riscul ca secția ATI să devină Covid, să ducă la blocarea activității non-Covid a spitalului, și la redirecționarea patologilor obstetricale, traumatologice sau chirurgicale acute.

Prefectul județului a făcut demersuri pentru detașarea a șapte medici ATI la SJU Suceava

Managerul Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava a ridicat chestiunea degrevării unității de patologia Covid și susținerea secției de terapie intensivă prin aport de personal.

În acest sens, prefectul județului Suceava Alexandru Moldovan, a precizat că a făcut demersuri către Ministerul Sănătății, Departamentul pentru Situații de Urgență și Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției, încă de săptămâna trecută, în vederea detașării unui număr de șapte medici ATI la Spitalul Județean de Urgență Suceava, a dispus realizarea unui circuit pre-triaj la Spitalul municipal Vatra Dornei prin montarea unor containere în curtea spitalului, și reiterează sprijinul total către toate unitățile sanitare din județ.

Totodată, a comunicat managerilor spitalelor din județ că va iniția demersuri instituționale imediate, urmare a solicitărilor venite din teritoriu, considerând aspectele discutate ca fiind o prioritate zero, pentru soluționarea cât mai urgentă a crizei și stopării răspândirii Covid-19.


Intră acum și în grupul de