Proprietarul a două firme din județul Suceava, cercetat penal și amendat cu 70.000 lei pentru numeroase nereguli în activitatea de exploatare forestieră și comercializarea materialelor lemnoase


Intră acum și în grupul de

Un sucevean din comuna Slatina are probleme cu legea după ce Poliția Suceava și Garda Forestieră Suceava au efectuat mai multe controale la două firme deținute de el, ambele din domeniul silvic.

Controalele au avut loc în perioada 4-10 noiembrie, la o firmă cu sediul în satul Breaza, comuna Fundu Moldovei și la alta cu sediul în satul Găinești, comuna Slatina. A fost verificată atât respectarea prevederilor legale privind achiziția, debitarea şi comercializarea materialelor lemnoase, cât și activitatea de exploatare forestieră.

Imagine ilustrativă

Astfel, în ceea ce privește societatea comercială din Breaza, echipa de control a constatat că nu se respecta obligativitatea verificării codurilor unice prin interogarea aplicației SUMAL în momentul intrării materialului lemnos la punctul de lucru și modul de operare al avizelor de însoțire în aplicația SUMAL.

Totodată, verificările au arătat că nu au fost înscrise în ordine cronologică avizele în registrul de intrări-ieșiri a masei lemnoase, nu au fost respectate normele privind modul de completare al avizelor de însoțire, nu s-a respectat tehnologia de exploatare, nu s-a cojit corespunzător un număr de 20 de cioate și nu s-a îndeplinit condițiile de reprimire și de curățare al parchetului.

Pentru neregulile depistate, societatea comercială a fost sancționată cu zece amenzi în valoare 42.000 lei, iar pe numele proprietarului a fost înregistrat un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „tăiere fără drept de arbori” și „furt de arbori”.

Mai mult decât atât, controlul la firma din Găinești a scos la suprafață o altă serie de nereguli. Concret, societatea nu a respectat traseele de scos apropiat a materialului lemnos din parchet, nu a cojit corespunzător cioatele, nu a înscris în ordine cronologică avizele în registrul de intrări-ieșiri a masei lemnoase, nu a respectat normele privind modul de completare al avizelor de însoțire, nu a respectat obligativitatea verificării codurilor unice prin interogarea aplicației SUMAL în momentul intrării materialului lemnos la punctul de lucru și nu a respectat modul de operare al avizelor de însoțire în aplicația SUMAL.

Pentru aceste nereguli, firma a fost sancționată cu alte șase amenzi, în valoare de 28.000 lei.

Prin urmare, echipa de control a aplicat un total de 16 amenzi în valoare de 70.000 lei.


Intră acum și în grupul de