SC Termica Suceava cauta din nou „petitori”


Intră acum și în grupul de

Conducerea SC Termica Suceava a pornit din nou căutările pentru aflarea unor potenţiali investitori în stare să scoată termoficarea municipiului din marasmul financiar în care se zbate să supravieţuiască de destui ani deja. Cu sau fără criză economică, producătorul local de energie termică strigă din nou după ajutor, un strigăt încă elegant, dar fiind situaţia aproape de faliment în care se află.

Pe site-ul oficial al societăţii, pe adresele a vreo 20 de posibile firme „potente” din ţară şi străinătate, aflate în baza de date, au fost lansate recent invitaţii la discuţii „pentru identificarea celei mai bune soluţii de dezvoltare şi eficientizare a activităţii” (am citat din invitaţie).

Conducerea Termica are în vedere ambele proiecte care ar putea salva termoficarea suceveană, respectiv amatori pentru contruirea unei noi centrate termice în cogenerare, sau infuzia de idei şi bani din partea unui investitor în stare să asigure menţinerea în funcţiune a actualei centrale pe cărbune.

Cele două tentative de vânzare a SC Termica lansate de municipalitate anul trecut au rămas fără rezultat. În ochii eventualelor companii care au fi cochetat cândva cu ideea de a băga bani în termoficarea de la Suceava producătorul local a părut ca o mireasă bătrână bine sulemenită, dar cam ruptă în…spate.

Termica are peste 1000 de miliarde de lei vechi datorii

Fără a ne încumeta la o dată exactă, datoriile societăţii se ridică la peste 1000 de miliarde de lei vechi, luând în calcul doar sumele mari, datorate băncilor şi furnizorilor de combustibili. Cam 600 miliarde reprezintă sume încă de achitat din creditele pe termen mai lung sau mai scurt contractate din anul 2002 încoace. Alte 400 de miliarde de lei vechi înseamnă cam 40% din valoarea cărbunelui şi a păcurei necesare în această iarnă, rămase încă neplătite.

Şi situaţia n-ar fi fost niciodată atât de neagră în condiţiile în care Consiliul Local ar fi avut de unde plăti subvenţiile stabilite de lege la energie termică pentru populaţie. Acestea au ajuns la aproximativ 700 de miliarde de lei vechi şi nimeni, nici la Termica şi nici la Primărie, nu se mai îmbată cu apă rece că ar mai putea fi plătite vreodată. O lună de iarnă ar trebui acoperită de administraţia locală la acest capitol cu aproximativ 50 de miliarde de lei vechi, în timp ce încasările anuale la bugetul local se ridică la abia 35% din această sumă.

La cele 700 miliarde subvenţie lipsă se mai adaugă şi datoriile populaţiei, care se păstrează aproape constant la o cotă de cam 90 – 100 de miliarde de lei vechi, încă semn că dacă populaţia datornică avea cum şi de unde le achita, creanţele se micşorau demult.

Grav, dar nu disperăm…

Gospodărind o societate comercială cu datorii de peste 1000 de miliarde de lei vechi, directorul SC Termica SA este încă optimist. „Intenţionăm să purtăm aceste discuţii pe parcursul lunii februarie. Am lansat invitaţii pe toate adresele din baza noastră de date şi prin alte mijloace de informare centrală. În contextul actual, nu ne mai gândim la un singur cumpărător, dar este absolut necesar să găsim o cale de asociere, de concesiune, orice s-ar dovedi viabil pentru a menţine în funcţiune instalaţiile. Informaţiile pe care le deţinem până acum mă păstrează optimist, în principal pe ideea proiectului de realizare a unei centrale în cogenerare. Situaţia e gravă şi la actuala variantă, pe cărbune, dar nu disperăm încă, de aceea am declanşat aceste runde de discuţii. Din această iarnă vom ieşi, aşa cum am spus, am putea funcţiona poate şi iarna viitoare, dar cu ce consecinţe economice, nu pot spune”, a declarat directorul Plăcintă.

Fără un investitor, total sau parţial în termoficarea suceveană, viitorul activităţii se anunţă sumbru. Eliminarea subvenţiei la producerea gigacaloriei care costă acum 300 de lei, fără ca populaţia să fie ajutată să o plătească ar da lovitura mortală atât producătorului care n-o mai poate vinde la acest preţ cât şi consumatorului de energie termică sucevean care n-o să fie în stare s-o cumpere.


Intră acum și în grupul de