Gheorghe Flutur începe programul de centuri ocolitoare cu cea a orașului Gura Humorului și propune CJ Suceava să aprobe un parteneriat cu CNAIR pentru realizarea acestei investiții


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, va solicita Consiliului Județean Suceava să aprobe un parteneriat cu CNAIR în vederea realizării investiției „Varianta de ocolire Gura Humorului”

În referatul de aprobare al proiectului de hotărâre se arată că în prezent, DN 17 este foarte aglomerat, fapt ce conduce la creșterea duratei călătoriei și diminuarea siguranței circulației.

„Aglomerările în trafic se resimt în apropierea orașului Gura Humorului, oraș pentru care realizarea unei variante de ocolire a devenit o prioritate. Acest obiectiv de investiții va contribui la dezvoltarea sectorului de transport din județul Suceava, la îmbunătățirea vitezelor de circulație în vecinătatea orașului Gura Humorului, prin eliminarea ambuteiajelor majore de pe ruta centrală care străbate orașul”, se menționează în documentul semnat de Gheorghe Flutur.

El mai arată că CJ Suceava a aprobat deja intenția inițierii demersurilor de implementare a proiectelor de infrastructură de transport rutier de natura variantelor ocolitoare, cu finanțare din fonduri europene în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare.

Totodată, se subliniază că prin Ordinul ministrului transporturilor, infrastructurii și comunicațiilor nr. 1802/24.09.2020, obiectivul de investiții ”Varianta de ocolire Gura Humorului” a fost cuprins în Lista de proiecte de infrastructură de transport în vederea includerii la finanțare în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM).

Flutur mai explică în document că Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 101/2020 a creat cadrul legal prin care unitățile administrativ-teritoriale, pot propune Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, încheierea de parteneriate pentru implementarea de proiecte de infrastructură de transport rutier de natura variantelor ocolitoare, drumurilor de legătură la drumurile naționale, autostrăzilor, drumurilor expres, drumurilor alternative ca soluții pentru descongestionarea de trafic rutier, inclusiv modernizarea, reabilitarea acestora.

Prin urmare, pornind de la necesitatea locală privind promovarea și implementarea obiectivului de investiții “Varianta de ocolire Gura Humorului”, se impune încheierea Parteneriatului de implementare între Județul Suceava și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A.

Obiectivul de investiții propus, “Varianta de ocolire Gura Humorului”, are destinația de cale de comunicație rutieră cu funcționalitate și caracteristici tehnice de drum expres/drum național, cu patru benzi de circulație și separator de sensuri.

Traseul propus al variantei de ocolire, cu o lungime de aproximativ 8,57 km, se desprinde din DN 17-zona km. 216+700, capătul de intrare în orașul Gura Humorului venind dinspre Câmpulung Moldovenesc, trece printr-un pasaj superior peste drumul național precum  și calea ferată Suceava – Ilva Mică și se finalizează prin amenajarea unei intersecții la nivel în sensul giratoriu existent în care DN 17 intersectează drumul național DN 2E (Spătărești – Păltinoasa).


Intră acum și în grupul de