Mai multe transporturi de material lemnos semnalate prin 112 ca fiind ilegale nu aveau abateri. Transporturile au fost verificate de polițiști, silvicultori și inspectorii de transport rutier


Intră acum și în grupul de

Polițiștii suceveni care au verificat alături de silvicultori și inspectorii ISCTR în ultimele zile mai multe transporturi de material lemnos semnalate prin 112 ca fiind ilegale arată că nu s-au depistat abateri.

Astfel, potrivit Poliției Județene Suceava, în cursul zilei de joi s-au continuat verificările privind transportul de material lemnos semnalat, miercuri, de Daniel Bodnar ca fiind ilegal.

Polițiștii s-au deplasat împreună cu membrii Gărzii Forestiere Suceava la Cantonul Silvic Pod Izvor Gura Humorului, unde s-a procedat la inventarierea materialului lemnos încărcat pe ansamblul de autovehicule sesizat de activistul de mediu Bodnar Daniel ca fiind ilegal, ansamblu ce a fost indisponibilizat pe data de 13.01.2021 de către reprezentanții ISCTR.

Pe mijlocul auto principal, s-a inventariat cantitatea de 10,148 mc lemn foc fag, cu 3 mc mai puțin față de cantitatea de 13,61 mc lemn foc fag înscrisă pe avizul de însoțire.

Pe mijlocul auto secundar tractat, s-a inventariat cantitatea de 17,274 mc lemn foc fag, cu 4,116 mc mai puțin față de volumul de 21,39 mc înscris pe avizul de însoțire.

Un alt transport a fost semnalat joi în jurul orei 19.30, prin 112 la Poliția din Gura Humorului.

Astfel, un cetățean a sesizat prezența în trafic a unui transport ilegal de material lemnos neconform, respectiv „supraîncărcat”, din direcția sat Capu Codrului spre oraș Gura Humorului.

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că transportul de material lemnos era efectuat în mod legal, având încărcat pe autoutilitara cap-tractor Mercedes – Benz împreună cu semiremorca atașată, cantitatea de 20,02 m3 lemn fag-foc, pentru care deţinea avizul de însoțire emis de o firmă cu sediul în comuna Sadova, generat de către SUMAL la data de 14.01.2021, ora 15:06:04.

În avizul de însoţire erau menţionate la rubrica expeditor numele firmei cu punct de încărcare c.s. Chiril din Crucea, iar la destinatar o firmă din SRL Sadova.

În cauză s-a procedat la solicitarea sprijinului reprezentanților ISCTR si a Ocolului Silvic Gura Humorului, împreuna cu care s-a procedat la conducerea transportului la Cantonul Silvic Pod Izvor Gura Humorului, unde nu au fost constatate nereguli în ceea ce privește gabaritul, lungimea transportului cât și a documentelor privind atestarea profesională a conducătorului auto.

Totodată, polițiștii Poliției orașului Gura Humorului s-au deplasat împreună cu membrii Gărzii Forestiere Suceava la Cantonul Silvic Pod Izvor Gura Humorului, unde s-a procedat la inventarierea materialului lemnos încărcat pe ansamblul de autovehicule ce a fost indisponibilizat pe data de 14.01.2021 de către reprezentanții ISCTR.

Printr-o adresă către Ocolul Silvic Gura Humorului, s-a solicitat sprijin prin punerea la dispoziție a unui utilaj pentru a proceda la inventarierea materialului lemnos de către personalul specializat din cadrul Gărzii Forestiere Suceava, materialul lemnos aflându-se în custodia pădurarului din cadrul Cantonului Silvic Pod Izvor, arondată Ocolului Silvic  Gura Humorului. S-a adus la cunoștință prin adresa din 15.01.2021 faptul că instituția anterior menționată nu deține un asemenea utilaj, fapt pentru care s-a efectuat măsurătoarea tehnică a încărcăturii.

Pe mijlocul auto, s-a inventariat cantitatea de 19,8 mc lemn foc fag, cu 0,22 mc mai puțin față de cantitatea de 20,02 mc lemn foc fag înscrisă pe avizul de însoțire.

Și lucrătorii de poliție din cadrul Secției nr. 3 Poliție Rurală Marginea au fost sesizați prin  112, cu privire la faptul că un autocamion care tracta și o remorca, transportă mai mult material lemnos decât este trecut în aviz.

Echipajul de poliție a identificat ansamblul auto, condus de un bărbat de 29 de ani, din Marginea.

Pentru cap tractor cu numărul mai sus menționat, acesta deține avizul de însoțire rezultând o cantitate de 9,80 mc din care 6,80 mc lemn rotund fag, 2,50 mc lemn rotund paltin și 0,50 mc lemn rotund ulm, având punctul de încărcare O.S. Marginea Rusca, și punct descărcare un depozit din Marginea. Pentru remorca mai sus menționată, acesta deține avizul rezultând o cantitate de 13,07 mc din care 10,07 mc lemn rotund fag și 3 mc lemn rotund paltin, având aceleași puncte de încărcare, respectiv descărcare.

Nici în acest caz nu au fost constatate abateri privind avizele de însoțire.

Pentru a îndepărta orice suspiciune, s-a luat legătura și cu Garda Forestieră Suceava iar aceștia au desemnat un lucrător din cadrul Ocolului Silvic Marginea care s-a deplasat la fața locului și a inventariat materialul lemnos. În urma inventarierii a rezultat pentru capul tractor o cantitate de 9,53 mc, iar pentru remorcă a rezultat cantitatea de 12,92 mc, iar având în vedere acestea, rezultă faptul că cele sesizate de către apelant, nu se confirmă.

Și în cursul zilei de sâmbătă lucrătorii de poliție din cadrul SPR 3 Marginea au fost sesizați telefonic cu privire la faptul că, pe DN 17A dinspre comuna Sucevița către comuna Marginea, circulă două autocamioane, ambele transportând material lemnos ilegal.

 Având în vedere sesizarea, lucrătorii de poliție s-au deplasat în comuna Marginea, iar pe DN 17A în apropierea sediului SPR3 Marginea, au identificat și oprit pentru control autocamionul marca Mercedes.

 Șoferul a prezentat pentru control Avizul de Însoțire emis la data de 16.01.2021, orele 11.21.40, pentru cantitatea de 10,65 mc, lemn foc fag, documentul fiind emis de o firmă din  Marginea.

Ca urmare a sesizării, mijlocul de transport identificat a fost condus la “Atelierul de Împletituri” din comuna Marginea, unde personalul silvic din cadrul Ocolului Silvic Marginea, a procedat la inventarierea materialului lemnos, astfel constatându-se că volumul înscris în avizul de însoțire corespundea cu volumul transportat.

De asemenea, a fost solicitată prezența lucrătorilor ISCTR – Suceava, în vederea efectuării de verificări specifice, împrejurare în care, reprezentanții ISCTR, nu au constatat nereguli cu privire la tonaj.

 Ulterior, a fost identificată și cealaltă autoutilitară și s-a procedat la interogarea aplicației IwoodTraking, constatându-se faptul că pentru mijlocul de transport a fost emis avizul din data de 16.01.2021, orele 11.20.50, pentru cantitatea de 13.75 mc lemn foc fag, avizul fiind emis de firma din Marginea.


Intră acum și în grupul de