ANRE creste pretul la gigacalorie cu doar 1,9% (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

„Nu este uşor să se modifice o decizie a ANRE, dar este bine că am reuşit să se reducă preţul”, a declarat miercuri, primarul municipiului reşedinţă de judeţ, Ion Lungu, care a anunţat că ANRE a redus preţul de producţie al gigacaloriei produse de Termica SA Suceava, astfel încât creşterea iniţială a preţului, de 6,6 la sută va fi de doar 1,9 la sută.

Potrivit edilului-şef al Sucevei, ANRE a decis reducerea creşterii preţului de producţie al gigacaloriei după ce, la sfârşitul lunii ianuarie a cerut ANRE să explice modul în care a fost calculat preţul de producţie al gigacaloriei de la 360,4 lei la 384,7 lei, ceea ce reprezenta o creştere de 6,6 la sută.

În urma discuţiilor şi a analizelor s-a convenit o scădere a preţului de producţie care a fost aprobată de Consiliul Director al ANRE, a spus Lungu arătând că astfel municipalitatea va trebui să suporte 122,4 lei din preţul de producţie, în condiţiile în care preţul de referinţă al gigacaloriei este de 168 de lei, iar subvenţia pentru combustibil este de 64,65 lei. El a arătat că în 2009, municipalitatea a suportat 117 lei din preţul de producţie.

Lungu susţine că cea mai bună soluţie pentru municipiul Suceava este construirea unei centrale termice dimensionată la cerinţele actuale ale municipiului, actuala centrală fiind supradimensionată.
El a menţionat că în luna martie Termica SA Suceava va prezenta o strategie privind sistemul centralizat de termoficare.

Lungu a mai declarat că municipalitatea suceveană va continua în acest an reabilitarea transportului şi distribuţiei energiei termice cu fonduri din obligaţiuni municipale, fonduri guvernamentale şi fonduri europene printr-un proiect finanţat prin POR, Axa 3, pentru reabilitarea reţelelor de apă caldă şi căldură.


Intră acum și în grupul de