Primele doze de vaccin împotriva Covid-19 de la Moderna se distribuie mâine în țară. Centrul Regional de Distribuție Iași va primi puțin peste 4.000 de doze

Miercuri, 3 februarie, 26.210 de doze de vaccin de la Moderna vor fi distribuite catre centrele regionale din țară, pentru vaccinarea, cu prima doză, a persoanelor planificate în platforma de programare, a informat Comitetul Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva Covid-19.

Astfel, din Centrul Național de Distribuție București, dozele vor fi distribuite, după cum urmează:

  • –  Centrul Regional de Distribuție Brașov: 3.960 doze;
  • –  Centrul Regional de Distribuție Cluj: 3.680 doze;
  • –  Centrul Regional de Distribuție Constanța: 3.350 doze;
  • –  Centrul Regional de Distribuție Craiova: 3.620 doze;
  • –  Centrul Regional de Distribuție Iași: 4.090 doze;
  • –  Centrul Regional de Distribuție Timișoara: 1.730 doze.
    * Centrului Național de Distribuție București îi vor rămâne alocate 9.790 doze

Sursa citată precizează că în centrele de vaccinare se vor utiliza atât doze recepționate de România în tranșa curentă, cât și în tranșa anterioară, pe baza solicitărilor transmise la Centrul Național și centrele regionale de depozitare, prin direcțiile de sănătate publică județene și cea a municipiului București.

În acest sens, în România, alocarea dozelor de vaccin se realizează conform calendarului de livrare pus la dispoziție de firma producătoare, sens în care, periodic, țara noastră primește tranșele de vaccin necesare imunizării populației. Pe măsură ce noile tranșe ajung în România, aplicația de programare se actualizează și permite continuarea procesului de programare pentru categoriile populaționale aflate în etapa curentă.

CNCAV ține să menționeze că tranportul dozelor de vaccin va fi asigurat atât pe cale aeriană, cu o aeronavă a Ministerului Afacerilor Interne, cât și terestru, cu autospeciale ale Ministerului Apărării Naționale. Vaccinurile sunt transportate în condiții optime de siguranță, cu respectarea lanțului de frig, la temperatura de 2 – 8 grade celsius.