Prorectorul USV Mihai Dimian spune că „turnul” din Parcul Universității va fi de fapt o clădire cu patru etaje și s-a arătat surprins de faptul că această inițiativă este alăturată proiectului construirii unui bloc cu 10 etaje vis-a-vis de Primărie


Intră acum și în grupul de

Prorectorul USV, prof. dr. Mihai Dimian, a declanșat pe pagina sa de socializare o dezbatere despre proiectul construcției pe care Universitatea Suceava intenționează să îl ridice în Parcul Universității arătând că „turnul” din parc este de fapt o clădire cu patru etaje ce se va construi pe spațiul actual al parcării și va avea „acoperiș verde”.

Mihai Dimian spune că prin certificatul de urbanism se solicită un regim maxim de înălțime în zonă, dar că nu se intenționează construcția unui bloc de 10 etaje, ci a unei extensii pentru corpul E și că se propune a avea o amprentă la sol mai mică și decât zona de parcare actuală, dar și cu o înălțime mult mai mică decât cea menționată-cel mai probabil P+4-, ușor peste nivelul corpului E actual.

„Această extindere nu diminuează suprafața verde actuală o orașului (pentru că se construiește pe o parte din parcarea existentă), ci chiar crește suprafața verde pentru că va avea și o parte de acoperiș verde”, arată Dimian subliniind că USV a demolat o clădire din centrul campusului și în locul ei este acum un spațiu verde de câteva sute de metri pătrați, iar în ultimii 3 ani, s-au platat peste 2000 de puieți pe terenul de la Moara, fiind în curs de realizare un Parc Dendrologic de peste 20 de mii de metri pătrați. 

Este normal ca oamenii să fie sensibili la un astfel de subiect după ce s-a construit semnificativ pe zona verde a orașului, după ce s-a construit până în buza trotuarului și la un regim maximal de înalțime, după ce s-a construit fără asigurarea unui număr minimal de locuri de parcare. Iar rolul dezbaterilor publice este tocmai de a opri astfel de situații deși constatăm că ele nu au fost oprite până acum sau poate nu au avut loc adevărate dezbateri publice. Dar și dacă ar fi să începem tocmai acum, când propune universitatea o extindere a unei clădiri, atunci sper ca ele să nu se oprească  tot acum”, a apreciat Mihai Dimian.

El  consideră potrivită inițiativa USV pentru situația existentă, aducând mult mai multe beneficii comunității decât potențiale daune,  dar recunoaște că nu deține adevărul.

Arhitectul Beniamin Atodiresei i-a atras însă atenția prorectorului că în comunicatul USV se vorbește de o clădire cu 8 etaje și că el pledează pentru actualul amplasament al stadionului ca fiind mai plauzibil urbanistic.

Mihai Dimian i-a răspuns că și USV a pledat pentru această construcție pe terenul din spatele stadionului, dar că avizul a fost negativ.

Am pledat și pentru preluarea unei părți din Stațiunea de cercetări agricole sau chiar întreaga Stațiune (inițiativa este îngropată prin comisiile din Parlament). Deci, cu drag, aș aprecia o reamenajare urbanistică a acestei zone, inclusiv în direcția propusă de dumneavoastră”, a menționat Dimian.

Un sucevean a comentat la rândul său că dacă este vorba doar de o clădire P+4, nu crede că mai este nevoie de modificare de regim în zonă, dar că de fapt sunt alte jocuri pe care le face USV.

Cel mai probabil este doar o mișcare să justifice un alt bloc de 10 etaje în zonă. USV nu ar trebui să se implice în astfel de jocuri. Nu cred ca lumea e furioasă pe o clădire nouă a USV, cât pe jocurile făcute pentru a justifica blocul ce urmeaza să fie construit vis a vis de Primărie”.

Prorectorul Mihai Dimian arată că a fost la fel de surprins de alăturarea celor două inițiative.

Este foarte bine să existe dezbateri publice și critice, iar eventuale excese să fie astfel limitate”, a arătat Dimian.

Prorectorul USV a explicat și de ce nu se construiește în zona Moara unde USV are 30 de ha de teren, arătând că nu sunt utilități, iar doar costurile pentru aducerea utilităților sunt cu mult mai mari decât extensia care urmează să fie construită la Corpul E.


Intră acum și în grupul de