Flutur anunță că CJ Suceava vrea să obțină fonduri europene pentru elaborarea documentației necesare unui proiect realizat cu Stațiunea de Cercetări Agricole și Parcuri Industriale Bucovina SA pentru un grup de laboratoare regionale autorizate


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunțat, vineri, că în ședința Consiliului Judeţean Suceava, care va avea loc săptămâna viitoare, va fi supus dezbaterii un  proiect de hotărâre pentru aprobarea Acordului de parteneriat încheiat între Județul Suceava (lider de proiect), Parcuri Industriale Bucovina S.A. (partener) și Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Suceava (partener), în scopul accesării de fonduri nerambursabile pentru proiectul „Grup de laboratoare regionale autorizate”.

El a spus că Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est a lansat un apel pentru accesarea fondurilor destinate întocmirii documentațiilor tehnico-economice pentru proiecte de infrastructură în domeniul specializării inteligente, în cadrul Programului Operațional Asistență Tehnică 2014-2020 (POAT 2014-2020).

Conform Ghidului solicitantului, este necesar un acord de parteneriat prin care sunt stabilite drepturile și obligațiile fiecărei entități, contribuția financiară proprie a fiecărei părți la bugetul proiectului, precum și responsabilitățile ce le revin în implementarea activităților aferente acestui proiect.

Potrivit lui Flutur, laboratoare regionale specializate și autorizate sunt destinate satisfacerii necesităților existente în domeniile siguranței alimentare, a securității alimentare, a siguranței mediului, precum și în domeniul încercării și caracterizării materialelor, dar și în sprijinirea efectuării cercetărilor aplicative avansate din cadrul Universității ”Ștefan cel Mare” Suceava.

El spune că acest grup de laboratoare urmează să deservească și partenerii Clusterului regional inovativ de bioeconomie.

Președintele CJ Suceava menționează că laboratoarele grupului, concepute ca unități de cercetare-dezvoltare avansată, sunt și furnizoare de servicii de specialitate competente având un laborator central și de cercetare, un laborator de siguranță alimentară și securitatea alimentară cu compartiment de microbiologie, un laborator de mediu pentru analiza apei, aerului, solului și analize pedologice și un laborator pentru încercarea și caracterizarea materialelor metalice, a materialelor polimerice, a lemnului și textilelor.

„Până în prezent, în vederea depunerii cererii de finanțare, a fost elaborată Fișa de proiect și depusă la Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est. Conform acestei fișe, valoarea estimată a investiției “Grup de laboratoare regionale autorizate“ este de 10.700.000 Euro, fără TVA.Fișa de proiect a fost declarată admisă și selectată în portofoliul de proiecte al Strategiei de Cercetare și Inovare pentru Specializare Inteligentă a Regiunii Nord-Est”, a spus Flutur.


Intră acum și în grupul de