IPS Calinic, răspunde acuzei că face „spionaj prin eparhie”: Vizitarea parohiilor, cel puţin o dată pe an, este o lucrare a episcopului, care face parte din fişa postului.


Intră acum și în grupul de

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, a respins, marți, acuza că face „spionaj în eparhie” în loc să oficieze Sfânta Liturghie, ierarhul arătând că vizita parohiilor este un atribut al episcopului și că de când a fost instalat în funcția a vizitat peste 500 de preoți în parohiile lor.

Un credincios i-a transmis IPS Calinic că îi urmărește cu mare interes activitatea și că apreciază ceea ce face.

„Am remarcat faptul că de ceva timp nu mai slujiți Sfânta Liturghie duminica şi în sărbători, ci faceți doar spionaj prin eparhie. Credeți că asta este cel mai important sau este o modalitate de a analiza parohiile din eparhia Înaltpreasfinţiei Voastre?!”, îl întreabă crediniciosul.

În replică, IPS Calinic  s-a arătat intrigat de acuza de „spionaj”.

„Stimate domnule! Spionaj? Da, am putea spune şi aşa! Sunt spionul Preasfintei Treimi, trimis de Dumnezeu ca să văd, la faţa locului, cum îşi fac treaba copiii Lui. Interesant! În plus, vizitarea parohiilor, cel puţin o dată pe an, este o lucrare a episcopului, care face parte din fişa postului”, arată ierarhul care spune că această prevedere este în Gramata de întronizare.

IPS Calinic a menționat că pe la mănăstiri circulă o apoftegmă: „Monahul care face ascultare, Liturghie săvârşeşte”, precizând că episcopii, monahi fiind, când face ascultare de Sfântul Sinod, Liturghie săvârşim.

„Ştiţi, un „domn” m-a acuzat cândva că de când am venit nu m-am întâlnit niciodată cu preoţii eparhiei. Greşit! Până în prezent m-am întâlnit cu peste 500 dintre ei, chiar în parohiile lor. Au mai rămas încă vreo 50 parohii „nespionate”, dar cu siguranţă nu vor fi trecute cu vederea”, a menționat IPS Calinic.


Intră acum și în grupul de