Arhitect sucevean: Complexitatea proiectului de amenajare a Parcului Șipote nu poate fi tratată doar ca o formalitate. E nevoie de dezbateri și concurs de soluții


Intră acum și în grupul de

Arhitectul sucevean Beniamin Atodiresei a explicat că este nevoie de dezbateri și concurs de proiecte pentru amenajarea Parcului Șipote pentru că o consultare formală nu poate fi suficientă pentru un proiect de o asemenea complexitate.

El spus că acum pentru acest proiect consultarea publică e redusă la formalitate și că e realizată doar pentru a fi acolo și nu cu scopul de a genera noi idei.

„Dată fiind amploarea proiectului și a impactului asupra calității vieții ar fi trebuit ca acest proces să creeze cadrul unor dezbateri între specialități, dezbateri care să așeze doleanţele cetățenilor în soluţii care asigură conservarea habitatului ca parte importantă a rețelei verzi a municipiului Suceava”, a apreciat arhitectul sucevean.

Mai mult, o dezbaterea reală implică specialități conexe și nu doar specialiștii care au realizat proiectul. Sunt chestiuni tehnice și formale care nu pot fi acoperite prin simplul apel la reacții de stradă, consideră Atodiresei.

El crede că în acum „consultarea este doar o concurență între viceprimarii PNL și USR, pe capital de imagine”.

Atodiresei spune însă că fiind obișnuiți să nu de raportăm la nimic este bine totuși că se întâmplă și această consultare, dar că este evident că nu este nici suficient și nici nu este direcția care reflectă aplecare reală spre înțelegerea dezvoltării participative.

„Tratarea temei doar ca formalitate creează cadrul confiscărilor. Nu întâmplător e o inflație a isterizărilor stângiste menite a politiza. De la tratarea calmă și profesionistă a temei s-a ajuns la o competiție a petițiilor politice”, a continuat arhitectul.

El spune că lucrurile nu se fac nici cu partidul, nici cu urgențe de stradă și nici cu salvatori de nicăieri mereu dispuși a-și face imagine din orice.

„Specularea și exagerarea unor sensibilități publice, de tipul celei a pădurilor, stă pe un scop profund imoral. Sub isteria ecologismului ideologic, riscul este de a pierde grija echilibrată și dragostea reală pentru natură și doar de a vedea verde”, a adăugat Atodiresei.

El subliniază că dimensiunea parcului, implicațiile financiare, complexitatea proiectului și relațiile generate ca parte a vieții orașului, impun realizarea unui concurs de soluţie.

„E modalitatea care asigură drumul spre soluția cea mai apropiată principiilor ecologice de reamenajare a spațiilor verzi plantate, care încurajează păstrarea caracterului natural și face ca intervențiile prin construcțiile propuse să fie mai puțin invazive”, a concluzionat Beniamin Atodiresei.

Suceava REALĂ !! Ep. 1 – Astazi Parcul Șipote

Suceava REALĂ !! Astazi Parcul Șipote. De la ora 18 lansam dezbaterea publica referitor la cum ar trebui sa arate viitorul Parc!

Publicată de NewsBucovina.ro pe Marţi, 2 martie 2021


Intră acum și în grupul de