CNACV a eliminat restricția de vârstă (18 ani) pentru vaccinul AstraZeneca. Decizia a fost luată după apariția noilor date științifice și recomandărilor OMS


Intră acum și în grupul de

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNACV) a anunțat, în data de 8 martie, că autoritățile au eliminat restricția de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca.

Potrivit sursei citate, decizia a fost luată în urma recomandărilor Grupului Științific și Medical din cadrul Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19, a Ministerului Sănătății și a Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR).

CNACV precizează că măsura vine ca urmare a apariției noilor date științifice, a experienței și deciziilor altor state europene, precum și a recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru prevenirea infectării cu virusul SARS-CoV-2, sens în care vaccinul AstraZeneca poate fi administrat adulților cu vârsta peste 18 ani, conform rezumatului caracteristicilor produsului.

Vaccinul determină sistemul imunitar al organismului să producă anticorpi și globule albe specializate care acționează împotriva virusului, oferind astfel protecție împotriva Covid-19.

Pentru imunizare, se administrează două doze de vaccin, după un interval cuprins între 4-12 săptămâni de la prima doză.

Vaccinul AstraZeneca este al III-lea vaccin împotriva Covid-19 disponibil pentru derularea campaniilor de vaccinare în statele membre ale Uniunii Europene și, implicit, în România.


Intră acum și în grupul de