USV a depistat încă 14 cazuri de infecție cu tulpina britanică a SARS-CoV-2 în județul Suceava. Din cele 101 probe secvențiate în ultimele două săptămâni, 65 de sunt cu tulpina britanică, cele mai multe fiind din Timiș


Intră acum și în grupul de

Un număr de 65 de cazuri cu noua tulpină SARS-CoV-2, B.1.1.7, au fost depistate din cele 101 probe secvențiate la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, anunță instituția academică suceveană.

Potrivit USV, în cadrul Laboratorului de Metagenomică și Biologie Moleculară al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV), au fost realizate, pe parcursul ultimelor două săptămâni, secvențieri pentru un număr de 101 probe, provenite de la pacienți depistați pozitivi cu SARS-CoV-2, de pe raza județelor Timiș, Iași, Neamț și Suceava.

Din probele analizate, au fost depistate 65 de noi cazuri aparținând tulpinii B.1.1.7 (VOC 202012/01), cunoscută ca având originea în Marea Britanie.

Acestea sunt repartizate geografic astfel: 44 din județul Timiș, 14 din județul Suceava, 8 din județul Neamț și una din județul Iași.

USV preciează că niciuna dintre celelalte 36 de probe secvențiate în această rundă, neasociate tulpinii britanice, nu prezintă mutațiile caracteristice variantelor identificate recent ca provenind din Africa de Sud sau Brazilia.

Varianta de coronavirus originară din Marea Britanie, B.1.1.7, caracterizată printr-o transmisibilitate crescută, a fost identificată și în urma rundei anterioare de secvențieri efectuată la USV, pentru 14 probe din județele Botoșani, Timiș, Suceava, Caraș-Severin și Hunedoara, din cele 47 secvențiate, iar anterior,  într-o probă provenită din județul Suceava, dintr-un total de 20 secvențiate.

„Creșterea semnificativă a numărului de cazuri noi identificate  în ultima rundă și a ponderii acestora din totalul probelor secvențiate indică o răspândire accelerată a noii tulpini pe teritoriul României, fiind posibil ca această tulpină să fi devenit tulpina dominantă în anumite zone ale României, precum zona Timișoarei”, arată USV.       

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a secvențiat, până acum, peste 250 de probe provenind de la pacienți diagnosticati pozitiv cu Sars-CoV-2 si va continua monitorizarea evoluției Sars-CoV-2 pe teritoriul României, în colaborare cu partenerii implicați în această acțiune.

USV și-a exprimat disponibilitatea de a colabora și cu alte Direcții Județene de Sănătate Publică sau Spitale cu compartimente COVID pentru analiza situațiilor speciale și realizarea analizelor genetice corespunzătoare.

Totodată se menționează că situațiile considerate prioritare de Organizația Mondială a Sănătății în vederea secvențierii probelor sunt: persoane vaccinate pentru SARS-CoV-2, dar care ulterior se infectează cu SARS-CoV-2; cazurile de suspiciuni privind modificarea performanței metodelor de diagnostic (anticorp, antigen, teste moleculare) sau a terapiilor; investigațiile de tip cluster, când secvențierea poate sprijini înțelegerea evenimentelor de transmisie și / sau să evalueze eficacitatea procedurilor de control al infecției; alte condiții de risc, cum ar fi cele unde a existat o interacțiune strânsă a pacientului cu un număr mare de animale care sunt susceptibile la infecția cu SARS-CoV-2.

Activitatea curentă de secvențiere la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava este parțial finanțată de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării prin proiectul „Secvențierea genomului SARS-CoV-2 și analiza filogenetică a tulpinilor circulante în România”, coordonat de prof.univ.dr. Mihai COVAȘĂ, Cod proiect: PN-III-P2-2.1-SOL-2020-0142.


Intră acum și în grupul de