Managerul SJU Suceava, dr. Alexandru Calancea, anunță că unitatea spitalicească suceveană folosește tehnici noi, minim-invazive, în tratamentul afecțiunilor căilor biliare și pancreatice, dar și în tratamentul AVC


Intră acum și în grupul de

Managerul SJU Suceava, dr. Alexandru Calancea, a anunțat, miercuri, că la Spitalul Județean Suceava se folosesc tehnici noi, minim invazive pentru tratamentul afecțiunilor căilor biliare și pancreatice, fiind deja efectuate 18 astfel de intervenții, dar și pentru tratamentul AVC unde au fost efectuate deja cinci intervenții.

El a spus că Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul loan cel Nou” Suceava continuă dezvoltarea serviciilor medicale oferite pacienţilor, atenţia fiind orientată către tratamentele moderne minim-invazive.

Astfel, potrivit managerului Alexandru Calancea, în ultimii ani, Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul loan cel Nou” Suceava a beneficiat de transformări majore în urma proiectelor de investiţii considerabile susţinute de Consiliul Judeţean Suceava, care au vizat, printre altele dotarea unităţii cu echipamente moderne, susţinerea şi dezvoltarea resursei umane.

Potrivit acestuia, unitatea sanitară asigură servicii medicale, la un nivel înalt de performanţă medicală, atenţia fiind orientată către alternativele moderne de intervenţie chirurgicală.

El a arătat că noile abordări se referă la Colangio Pancreatografie Retrogradă Endoscopică – ERCP, care este o procedură endoscopică intervențională complexă, şi se adresează tratamentului minim-invaziv al afecţiunilor căilor biliare și/sau pancreatice.

„Tehnica ERCP este o alternativă modernă la intervenţiile chirurgicale clasice la nivelul căilor biliare principale, ce permite extragerea calculilor de la nivelul căilor biliare și /sau montarea stenturi de plastic sau metalice la acest nivel, cu riscuri minime faţă de intervenţie chirurgicală clasică, recuperarea post procedural fiind de scurtă durată”, a explicat Calancea.

El a spus că noua tehnică, ERCP, a debutat cu succes, astfel că până miercuri 10 martie, un număr de 18 pacienţi, cu vârsta cuprinsă între 33 şi 94 ani, au beneficat de proceduri minim invazive.

Alexandru Calancea a mai declarat că și tratarea AVC-ului, la nivelul unităţii sanitare sucevene se realizează printr-o nouă abordare medicală, iar tratamentul modern poate fi aplicat dacă pacientul se prezintă în primele 4 ore de la debut.

În acest caz, echipa multidisciplinara de tratament al AVC-ului (STROKE) aplică metode complete de tratament pentru AVC, situaţie ce presupune o decizie riguroasă asupra oportunităţii metodei minim invazive, a menționat managerul SJU Suceava.

El a arătat că trombectomia mecanică este o procedură efectuată endovascular, constând în înlăturarea mecanică-extragerea cheagului care obturează vasul afectat în urma unui AVC.

„Trombectomia mecanică este unica șansă a pacienţilor la care tromboliza (dizolvarea cu medicaţie) este contraindicată, dar și în cazul ocluziei de vas mare în care combinaţia tromboliză și trombectomie are șanse crescute de succes terapeutic. Noua procedură terapeutică, a debutat cu succes, fiind realizate un număr de 5 intervenţii de acest gen, de către echipa medicală, formată din medicii neurologi și medicii radiologi intervenționisti”, a mai spus Calancea.

Managerul SJU Suceava spune că deşi costul intervenţiei este ridicat, între 5000-10.000 euro, în funcţie de complexitatea cazului, pentru moment acesta este suportat din bugetul spitalului, dar că există premisele includerii în programul naţional de STROKE (AP-AVC), justificarea fiind dată de şansa la o calitate a vieţii crescute post-AVC şi o reinserţie rapidă în societate.

„Investiţiile realizate în cadrul spitalului şi resursa umană proactivă oferă pacienţiilor posibilitatea de a se trata la standardele de calitate şi performanţă a ceea ce înseamnă medicină modernă de astăzi”, a concluzionat dr. Alexandru Calancea.


Intră acum și în grupul de