Lemn în valoare de 120 lei, confiscat de polițiști în urma unui apel la 112. Au fost verificate și alte trei transporturi semnalate ca fiind ilegale, dare care nu aveau abateri


Intră acum și în grupul de

În cursul zilei de miercuri, 10 martie, au fost efectuate patru sesizări prin 112 privind transporturi de mase lemnoase, posibil ilegale. Toate au fost verificate de polițiștii suceveni. Doar unul s-a adeverit a fi cu abateri.

Transportul cu abateri a fost sesizat în jurul orei 21:00, de către un tânăr (24 ani) activist din Solca. El a anunțat că pe raza comunei Straja circulă un vehicul încărcată cu material lemnos peste limita legală.

Într-un camion a fost găsit mai mult lemn decât era indicat în aviz, iar încărcătura nu era asigurată cu chingi de susținere. Imagine ilustrativă

Polițiștii au interceptat camionul pe raza orașului Vicovu de Sus. Astfel, s-a constat că la volan se afla un tânăr (24 ani) din Marginea.

Verificările cu ajutorul SUMAL 2.0 au arătat că șoferul are avize de însoțire pentru un total (adică inclusiv remorca) 36,8 mc lemn rotund rășinoase, specia molid.

Ulterior, întrucât din conținutul apelului rezulta că încărcătura depășește limita legală, a fost telefonat coordonatorul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier Suceava, care a declarat că echipajul aflat în serviciu până la orele 22.00 se afla la o intervenție pe raza comunei Moldovița, neavând alt echipaj.

Atunci, camionul a fost condus la Centrul de prelucrare al lemnului din cadrul Ocolului Silvic Putna, unde a fost inventariată încărcătura.

Astfel s-a stabilit că vehiculul transporta în realitate 15,07 mc față de 14,841 mc înscrisă pe avizul de însoțire, iar în remorcă – 22,49 mc față de 22,024 mc menționată în avizul de însoțire. În total, 37,56 în realitate față de 36,8 mc în acte ori cu alte cuvinte în plus a fost depistată cantitatea de 0,69 mc lemn rotund rășinoase, în valoare de 119,37 lei. Această cantitate a fost confiscată.

În același timp, șoferul a fost amendat pentru faptul menționat mai sus, dar și cu 2.320 lei pentru lipsa chingi susținere.

Transporturi verificate care nu aveau abateri     

Alte trei transporturi verificate în cursul aceleiași zile nu aveau abateri.

Concret, în jurul orei 12:30, un activist de mediu (44 ani) a sesizat prin 112 precum că circulă un transport ilegal de lemne pe DN 17A.

Camionul a fost interceptat șicondus la Atelierul de Producție Sadova din cadrul Ocolului Silvic Pojorâta, unde a fost verificat.

În avizul de însoțire prezentat era arătată cantitatea de 14,2 mc lemn rotund rășinoase (molid și brad), iar pentru semiremorcă a fost emis avizul de însoțire primar pentru cantitatea de 25 mc lemn de aceeași specie.

Verificările au arătat că încărcătura reală corespunde cu cea din acte.

La 13:35 a urmat un alt apel la 112, fiind sesizat un presupus transport care depășește gabaritul și circulă pe DN 17, din direcția Câmpulung Moldovenesc spre Frasin.

Vehiculul a fost oprit pe raza localității Frasin. Șoferul avea două avize valabile (12,99 mc și 24,20 mc lemn rotund rășinoase), iar inventarierea a arătat că nu sunt abateri.

Apoi, la aproximativ 19:40, un alt apel la 112 anunța că pe DJ 176, se deplasează un ansamblu de vehicule care transportă ilegal material lemnos. La scurt timp, aceeași persoană (43 ani) a efectuat un alt apel declarând că în vehicul este mai mult lemn decât în acte.

Camionul a fost oprit, acesta fiind condus de un sucevean (36 ani). Verificările avizelor de însoțire prin SUMAL 2.0 au arătat că transportul este legal. Avizele a fost emis pentru cantitatea de 16,22 mc lemn rotund lucru rășinoase (41 bucăți) și 23,44 mc lemn rotund lucru rășinoase (35 bucăți).


Intră acum și în grupul de