Tentative de fraudare a clienților OLX sunt tot mai numeroase. Ce este phishingul și cum îl putem evita? Explică Poliția Suceava


Intră acum și în grupul de

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava informează că metodele infractorilor de a face bani sunt unele dintre cele mai ingenioase, iar ele țin mereu pasul cu evoluția tehnologiei. Astfel, una dintre metodele folosite pentru a înșela persoane pe inerent se numește phishing.

Potrivit sursei citate, în ultima vreme, cumpărătorii de pe platforma OLX pot deveni victime ale persoanelor care se ocupă cu phishingul. E relativ simplu de evitat astfel de situații, respectând reguli minime de prevenire.

Cum funcționează? Explică Poliția Suceava

După ce publici un anunț, ești contactat de un potențial client, care îți trimite un mesaj.

După primul mesaj îți poți da deja seama că treaba nu e deloc serioasă, pentru că e scris într-o limbă română aproximativă, cu foarte multe greșeli gramaticale.

Unele persoane ignoră și aceste prime semnale, fie pentru că nu le pasă cum scrie potențialul lor client sau sunt interesați doar să își vândă produsul.

Dacă mergi mai departe cu negocierea, momentul în care îți va trimite un link pentru a-ți achita produsul online și ți va cere datele cardului, trebuie să reprezinte în mod clar finalul conversației.

Nicio persoană fizică nu îți poate solicita datele cardului, cu atât mai puțin una care dorește să îti depună bani în cont. Așadar, în momentul în care ți se trimite un link (acesta poate semăna cu cel oficial) încheie conversația și ia-ți gândul de la încheierea vreunei tranzacții.

Sună greu de crezut că sunt oameni care își dau datele de pe card unor persoane sau că le introduc într-un formular ce apare pe vreun site clonat, culmea, pentru a le fi livrate sume de bani, dar unii chiar fac asta, constată IPJ Suceava.

Potrivit polițiștilor, concluzia e că platformele de comercializare bunuri on-line din Romania rămân medii sigure, atâta timp cât nu vă lăsați păcăliți și respectați reguli minime.

Plățile se fac întotdeauna prin firma de curierat, nu în mod direct de către cumpărător.

Mai multe detalii despre această metodă și despre cum vă puteți feri, găsiți și pe site-urile oficiale ale autorităților sau ale operatorilor platformelor on-line, aici.


Intră acum și în grupul de