Cod galben de ploi și ninsori abundente în județul Suceava cu depunere de strat consistent de zăpadă la munte, de duminică după amiaza până miercuri seara


Intră acum și în grupul de

Administrația Națională de Meteorologie a emis, duminică, două avertizări cod galben care vizează județul Suceava.

Prima avertizare ANM este valabilă de duminică ora ora 16:00 până luni ora 14:00 în jumătatea vestică a județului Suceava și vizează ploi însemnate cantitativ, ninsori în zona înaltă de munte;

Potrivit meteorologilor, în Banat, Crișana, Maramureș și local în nordul și vestul Transilvaniei, temporar va ploua, iar la altitudini de peste 1700 m în Carpații Occidentali și la peste 1200 m în nordul Carpaților Orientali, va ninge și se va depune un strat nou de zăpadă. Cantitățile de apă vor depăși local 20…25 l/mp și izolat 30…35 l/mp.

ANM notează că în vest și la munte, temporar, vântul va avea intensificări, cu viteze în general de 45…60 km/h, spulberând zăpada pe crestele montane înalte.

A doua avertizare este valabilă de luni de la ora 14:00 până miercuri la ora 20:00 pentru întregul județ Suceava și vizează ninsori și strat consistent de zăpadă la munte și în Transilvania, viscol la altitudini de peste 1500 m, ploi și ninsori abundente în Moldova.

Astfel, în intervalul menționat, temporar vor fi precipitații în toate regiunile, local însemnate cantitativ în sud, est, centru și la munte. Se vor acumula cantități de apă de peste 25…30 l/mp și, pe arii restrânse, 40…60 l/mp.

Vor fi ploi (mai ales averse cu descărcări electrice, luni după-amiază, în sud-est), ce se vor transforma treptat în lapoviță și ninsoare, luni spre marți (15/16 martie), în toată zona de munte și în Transilvania, unde stratul de zăpadă nou depus va fi consistent.

În Moldova, la început vor fi ploi abundente, iar începând de marți (16 martie) vor predomina ninsorile, însemnate cantitativ îndeosebi în zona deluroasă.

La munte, la peste 1500 m, vântul va avea intensificări cu viteze în general de 55…75 km/h, iar începând de marți (16 martie), în special în Carpații Meridionali, rafalele vor depăși 80…90 km/h, viscolind ninsoarea.

Meteorologii notează că intensificări ale vântului se vor semnala, local și temporar și în Transilvania și Moldova, dar la intensități mai reduse.


Intră acum și în grupul de