IPS Calinic: Obiectele de patrimoniu bisericesc au o valoare inestimabilă și nu pot fi vândute. Cei care au scos din țară astfel de obiecte nu vor scăpa de pedeapsa lui Dumnezeu.


Intră acum și în grupul de

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, a atras atenția că obiectele de patrimoniu bisericesc au o valoare inestimabilă și nu pot face obiectul vânzării, dar că este cunoscut că după Revoluție astfel de obiecte au fost scoase ilegal din țară și valorificate.

Ierarhul a răspuns unei enoriașe care a întrebat dacă obiectele de patrimoniu din bisericile din Suceava pot fi vândute de preoții parohi și care sunt regulile de vânzare a acestora, făcând referire la icoane de la 1900 sau ceasloave de la 1800.  D

În răspuns, IPS Calinic subliniază că obiectele de patrimoniu bisericesc au valoare inestimabilă şi nu pot fi vândute, iar vânzarea acestora atrage după sine încălcarea legii şi se pedepseşte ca atare.

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților arată că în ceea ce privește vânzarea obiectelor de patrimoniu mobil, legislația prevede în ce condiţii pot fi vândute, respectiv doar prin operatori economici autorizaţi și numai în condiţiile exercitării dreptului de preempţiune de către statul român, indiferent dacă bunurile scoase la licitaţie sunt sau nu sunt clasate în patrimoniul cultural naţional mobil, iar nerespectarea dispoziţiilor atrage nulitatea absolută a vânzării.

„Că, din păcate, nu se respectă Legea, asta se ştie. Imediat după Revoluţie s-au scos din ţară foarte multe obiecte de patrimoniu care nu au mai fost găsite. Însă, sunt sigur că cei implicaţi în astfel de practici nu vor scăpa de pedeapsa lui Dumnezeu”, a conchis IPS Calinic.


Intră acum și în grupul de