Trei persoane au murit, iar alte trei au fost grav rănite în urma celor 21 de accidente rutiere cu implicarea pietonilor produse în județul Suceava, de la începutul acestui an


Intră acum și în grupul de

Cele mai multe accidente grave produse în județul Suceava sunt generate fie de indisciplina pietonală, fie de neacordarea de prioritate pentru pietoni, a informat IPJ Suceava, în data de 18 martie.

Sursa citată a precizat că, de la începutul acestui an, pe raza județului Suceava s-au produs 30 de accidente grave.

Deși numărul accidentelor grave este în scădere (cu 16 mai puțin decât în perioada similară a anului trecut), trendul descendent nu se manifestă și în ceea ce privește accidentele cu implicarea pietonilor, indiferent din vina cui produse.

În total, de la începutul anului 2021, în județ s-au înregistrat 21 accidente cu implicarea pietonilor. Dintre acestea, 14 accidente (-9 față de perioada similară din 2020) s-au produs pe fondul traversării neregulamentare sau al staționării pe carosabil. În urma acestor accidente au decedat 3 persoane (-5 față de perioada similară din anul precedent) și au fost rănite grav alte 3 persoane (-4 comparativ cu perioada similară din 2020).

Concret, pe fondul neacordării de prioritate pietonilor de către șoferi s-au produs 7 accidente (-4 față de perioada similară din 2020) soldate cu o persoană decedată.

Datele statistice prezentate de IPJ Suceava evidențiază o scădere a numărului accidentelor și a persoanelor decedate sau rănite, însă problematica rămâne una prioritară pentru polițiștii suceveni.

În aceste condiții, IPJ Suceava a transmis un mesaj sucevenilor, pe care îl redăm integral:

„Poliţiştii reamintesc pietonilor să nu traverseze drumurile publice decât prin locurile marcate sau semnalizate cu indicatoare, respectiv trecere de pietoni sau semafor. Traversarea se face perpendicular pe axul drumului, după o asigurare temeinică în ambele părţi. În lipsa indicatoarelor rutiere (trecere de pietoni sau semafor), chiar dacă în anumite locuri traversarea este permisă, pietonii nu au prioritate! Strada nu se trece în fugă iar după coborârea din mijloacele de transport în comun, traversarea este recomandată numai după plecarea acestora din staţie şi nu se face prin faţa sau spatele unor vehicule parcate pe stradă. Circulaţia pietonală se face doar pe trotuare sau, în lipsa acestora, pe poteci laterale sau cât mai aproape de marginea stângă a drumului. Iar şoferii sunt sfătuiţi să acorde atenţie sporită şi să reducă viteza în apropierea trecerilor de pietoni.

Totodată le reamintim șoferilor că sancţiunile aplicabile prevăzute de O.U.G. 195/2002 republicată privind circulaţia pe drumurile publice nu sunt deloc neglijabile.

Şoferii care nu acordă prioritate pietonilor sunt pasibili de suspendarea dreptului de a conduce vehicule pe o perioadă de 30 zile, riscând şi o sancţiune contravenţională de  4 – 5 puncte amendă (punctul amendă are o valoare de 145 lei).  De asemenea, pietonii care nu traversează strada regulamentar se expun unei sancţiuni contravenţionale de 2 – 3 puncte amendă.”


Intră acum și în grupul de