Minerii de la EM Crucea au încetat conflictul și revin de luni la muncă


Intră acum și în grupul de

Minerii de Exploatarea minieră de uraniu Crucea au încetat conflictul de muncă, au plecat acasă urmând să revină de luni la lucru.

Liderul de sindicat de la EM Crucea, Vasile Galeș,  l-a sunat pe președintele CJ Suceava,Gheorghe Flutur, pentru a-i mulțumi pentru demersul făcut care a condus la găsirea soluției pentru plata veniturilor restante, ocazie cu care i-a spus că minerii au încetat conflictul de muncă, au plecat acasă și vor reveni de luni la lucru.

Guvernul a aprobat, joi seara, o hotărâre prin care acordă suma de 4,05 miloane de lei pentru plata tichetelor de masă restante de circa un an de zile față de angajații EM Crucea după ce președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a purtat în cursul zilei discuții cu premierul Florin Cîțu, cu ministrul Energiei, Virgil Popescu și cu ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, pentru găsirea soluției ca aceste drepturi restante să fie plătite.

Hotărârea de Guvern a fost publicată în Monitorul Oficial, iar angajații au renunțat apoi la protest.

Unul dintre reprezentanții sindicali, Virgil Fădor, a declarat că este regretabil că s-a ajuns la un protest cu blocarea în subteran.

El a arătat că se cunoaște situația gravă a Companiei Naționale a Uraniului cu problemele înregistrate de-a lungul timpului, dar a subliniat că este foarte greu și pentru angajați.

Virgil Fădor a spus că este încântat atât pentru că s-a găsit soluția pentru plata restanțelor, dar și că s-a găsit și o  rezolvare pentru ca activitatea să continue și în perioada următoare.

El consideră că în perioada următoare toată lumea va trebui să dea dovadă de înțelepciune astfel încât să fie luate decizii corecte în ceea e privește problema de mediu, dar și cea socială, iar procesul de închidere al minei va trebui să fie unul exemplar.

„Suntem prima mină de uraniu din Europa care se închide și trebuie să o facem exemplar”, a spus Virgil Fădor.

Mina de uraniu de la Crucea ar urma să intre în acest an într-un proces de închidere care va dura șapte ani, iar potrivit planului de închidere acesta va începe cu cei circa 300 de angajați actuali, iar pe parcurs numărul acestora se va diminua pe măsură ce vor ieși la pensie.


Intră acum și în grupul de