Magistratii, reticenti in ceea ce priveste studierea proiectelor codurilor (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Printre problemele discutate la sfârşitul săptămânii trecute de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, cu magistraţii suceveni a fost şi cea a introducerii codurilor de procedură penală, civilă etc. „Am discutat despre efortul care ne aşteaptă pentru implementarea codurilor în următorii ani. Sunt convins că există o oportunitate istorică pentru corpul de magistraţi şi personalul auxiliar de a înfăptui acest obiectiv instituţional de modernizare a României, dar această oportunitate este şi o obligaţie. Sunt convins că vor găsi toate resursele necesare în următorii ani pentru a pregăti sistemul juridic cum se cuvine pentru a implementa codurile”, a declarat ministrul Predoiu în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii presei locale sucevene.

Acesta a ţinut să precizeze că implementarea codurilor se va face doar atunci când sistemul juridiciar va fi pregătit din punct de vedere al resurselor umane, al dotărilor logistice şi de intrastructură. „Imediat ce parlamentul va adopta codurile de procedură penală şi civilă vom trece la accelerarea acestui proces împreună cu Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte, preşedinţii instanţelor, Ministerul Public. Este un efort pe care trebuie să ni-l asumăm cu toţii altminteri eforturile ministerului vor rămâne la stadiul de demers instituţional teoretic şi nu dorim acest lucru. Nu dorim să rămânem cantonaţi în birouri şi să elaborăm strategii frumoase, proiecte de acte normative moderne pe care să le aşezăm în rafturi, ca analize teoretice”, a afirmat Cătălin Predoiu.

Potrivit ministrului Justiţiei, problema implementării codurilor se va putea pune abia din a doua jumătate a anului 2012, dar până atunci trebuie extinsă reţeaua de personal, cu judecători dar şi grefieri, inspectori de probaţiune. „Nu rezumăm totul numai la judecători. Trebuie să evaluăm în urma studiilor de impact extinderea infrastructurii imobiliare, de sedii, procesele de asimilare a actelor normative. În anii trecuţi a existat o reticienţă a sistemului de a studia proiectele de coduri pentru că nu exista o încredere că ele vor deveni legi şi că vor fi implementate”, a menţionat ministrul Justiţiei punând accent pe faptul că România are nevoie de aceste noi coduri.


Intră acum și în grupul de