Neglijenta celor care aprind vegetatia uscata poate duce la dezastre


Intră acum și în grupul de

Aşa-zisa igienizare a terenurilor, prin arderea resturilor vegetale poate genera o catastrofă, majoritatea persoanelor lăsând focurile nesupravegheate. Miercuri, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava a intervenit în două locaţii pentru localizarea şi stingerea incendiilor de acest gen. Astfel, Detaşamentul de pompieri Rădăuţi a intervenit, la ora 20.59, cu o autospecială, în localitatea Horodnic de Sus, la un incendiu de vegetaţie uscată pe o suprafaţă de 5 ha, pe un teren agricol ce aparţine de Consiliul Local Horodnic de Sus.

La ora 22:25, Detaşamentul de pompieri Fălticeni a intervenit tot cu o autospecială, în municipiul Fălticeni, la un incendiu de vegetaţie uscată, pe o suprafaţă de circa 200 mp, pe un teren agricol ce aparţine de Consiliul Local Fălticeni.

Din primele cercetări, a rezultat că incendiile au izbucnit, din cauza folosirii focului deschis, lăsat nesupravegheat pentru igienizarea terenului.
Nu s-au înregistrat pagube materiale sau victime omeneşti.

Potrivit adjunctului inspectorului şef al ISU „Bucovina”, mr. Costică Ghiaţă, din analiza statisticii incendiilor din ultimii trei ani reiese că, în momentul în care începe să se încălzească, cel mai frecvent din a doua jumătate a lunii martie, se produc un număr ridicat de incendii la gospodării ale populaţiei, având drept cauză focul deschis efectuat pentru curăţenia de primăvară prin distrugerea resturilor menajere, furajere sau a vegetaţiei uscate din grădini şi curţi.

Cazuistica incendiilor arată că, de cele mai multe ori, cetăţenii au efectuat arderea miriştilor, resturilor menajere ori a vegetaţiei uscate pe timp de vânt ori amplasând grămezile ce urmau a fi distruse prin ardere în apropierea şurilor, adăposturilor de animale sau a furajelor, ceea ce a condus la propagarea rapidă a focului la gospodării şi anexele acestora, arderile producând uneori pagube mari sau chiar victime, precizează mr. Ghiaţă.

„Având în vedere faptul în ultima perioadă au început să apară incendii de vegetaţie uscată, iar la baza izbucnirii acestora a stat neglijenţa localnicilor, recomandăm populaţiei să ţină cont de următoarele măsuri de prevenire a producerii incendiilor: stabilirea locurilor pentru depozitarea resturilor vegetale şi a deşeurilor menajere, pentru arderea lor controlată -numai pe timp de zi, în prezenţa membrilor serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă; nu ardeţi resturi vegetale pe timp de vânt; pe timpul arderii vegetaţiei uscate să aveţi la îndemână mijloace de primă intervenţie -sape, lopeţi, bidoane cu apă etc.; nu fumaţi, nu faceţi focul la o distanţă mai mică de 100 m faţă de litiera pădurii şi nu aruncaţi ţigările, chibriturile sau lumânările aprinse; atenţionaţi copiii privind interdicţia utilizării focului deschis în apropierea locuinţelor, anexelor gospodăreşti şi a depozitelor de furaje, pe terenuri virane acoperite de vegetaţie uscată, mai ales atunci când acestea sunt amplasate în apropiere de păduri, plantaţii sau obiective cu risc ridicat de incendiu -conducte de gaze naturale ş.a..”, menţionează adjunctul ISU „Bucovina”.


Intră acum și în grupul de