Ion Lungu spune că vrea să facă adevărate benzi pentru biciclete și că banda unică pentru transport public va fi introdusă după ce vin și cele 15 autobuze din Polonia


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, miercuri, că în cadrul discuțiilor pe care le-a avut, marți, la București cu ministrul Dezvoltării și ministrul Proiectelor Europene în ceea ce privește proiectele care pot fi finanțate pentru localități prin Programul Național de Redresare și Reziliență s-a evidențiat faptul că sunt mai multe arii de interes care vor putea fi finanțate.

El a spus că a insistat foarte mult pentru o axă de finanțare pentru parcări subterane și supraterane, dar că vor fi fonduri și pentru extinderea de spații verzi.

Totodată, se va putea finanța achiziția de autobuze electrice și pentru zone urbane funcționale, cum este cea din jurul Sucevei.

Mai mult, se finanțează proiecte pentru asigurarea de infrastructură de transport public, cum sunt benzile unice pentru autobuze.

„Aici avem o problemă. Săptămâna viitoare vom semna contractul cu firma Solaris pentru cele 15 autobuze electrice. Suntem blocați, ținuți în loc, să facem acea bandă unică. Trebuie să avem toate autobuzele”, a spus primarul.

Totodată, se pot finanța și realizarea de benzi pentru biciclete.

„Sperăm ca de această dată să găsim soluții să facem adevărate benzi pentru biciclete. Nu acestea pe trotuare. Să găsim soluții cu banii mulți de la UE”, a spus primarul.

În ceea ce privește reabilitarea de clădiri publice se are în vedere realizarea unor proiecte de genul celui făcut la sediul Primăriei și că în primul rând sunt vizate unitățile de învățământ, dar și alte clădiri publice.

El a mai spus că se vor putea finanța și construcții locuințe pentru tineri, nu prin ANL, dar că municipalitatea se lovește de lipsa terenului.

„Trebuie să facem rost de teren pentru a face locuințe pentru tineri”, a menționat Lungu.

El a mai spus că există și posibilitatea finanțării de construcții sociale, iar Primăria Suceava are locuințe sociale, multe dintre ele în clădiri vechi care mai bine sunt demolate și făcute construcții noi decât reparate.

Pentru zona de eficiență energetică, Primăria Suceava va propune proiectul de reabilitare a rețelelor termice.

„Sunt discuții foarte importante pe această temă. Suntem interesați să atragem sume cât mai mari de bani”, a spus Ion Lungu.


Intră acum și în grupul de