Asanare pirotehnica intr-o fantana din Rasca


Intră acum și în grupul de

Echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava, condusă de maistrul militar Iulian Pentilescu, a intervenit miercuri, după-amiază cu o autospecială pirotehnică pentru identificarea, ridicarea, transportul şi depozitarea unui element de muniţie, descoperit într-o fântână din spatele Bisericii „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil”, în comuna Râşca.

Muniţia a fost observată de un cetăţean, în timp ce se pregătea să scoată apă din fântână. Acesta a anunţat postul local de poliţie, care a solicitat intervenţia echipei pirotehnice din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, în jurul orei 17:05.

Ajunşi la faţa locului, pirotehniştii au identificat o grenadă de mână defensivă, din Al Doilea Război Mondial, echipată cu focos, în perfectă stare de funcţionare.

Intervenţia s-a dovedit a fi complexă şi riscantă, grenada aflându-se la o adâncime de aproximativ 1,5 metri, sub apă, acest fapt determinând solicitarea ajutorului Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Râşca, care a adus la faţa locului o motopompă, pentru evacuarea apei.

Misiunea de identificare, ridicare, cercetare şi detectare a fost îngreunată de izvorârea continuă a apei, ce trebuia evacuată permanent, şi de spaţiul îngust în care se executa intervenţia.

Oamenii prezenţi la slujba deniei, majoritatea copii au fost protejaţi, fiind opriţi în zonele de siguranţă. Echipa pirotehnică a profitat de prezenţa numărului mare de copii adunaţi la faţa locului şi, la încheierea intervenţiei, au făcut un instructaj privind modul de comportare în astfel de situaţii.

Muniţia a fost transportată în condiţii de maximă siguranţă, fiind depozitată provizoriu până la distrugerea controlată într-un poligon autorizat.
Misiunea de asanare s-a încheiat la ora 20.30, fără să fie înregistrate victime omeneşti sau pagube materiale.


Intră acum și în grupul de