Gheorghe Flutur anunță zeci de acțiuni care se vor organiza în județ pentru aniversarea a 150 de ani de la „Serbarea de la Putna”


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunțat, vineri, că a fost definitivat programul manifestărilor ocazionate de aniversarea a 150 de ani de la „Serbarea de la Putna” și că CJ Suceava împreună cu Mănăstirea Putna vor organiza 30 de acțiuni importante pentru marcarea acestui eveniment.

Astfel, Consiliul Județean Suceava, împreună cu instituțiile subordonate, va organiza și finanța o serie de evenimente ocazionate de aniversarea a 150 de ani de la ”Serbarea de la Putna”.

CJ Suceava va asigura participarea la eveniment a reprezentanților comunităților istorice de români din afara granițelor țării, iar împreună cu ASCOR Suceava și alte ONG-uri/entități interesate,va realiza pelerinaje  pedestru și cu bicicletele pe traseele Sucevița-Putna, Moldovita-Putna și Ciprian Porumbescu-Putna.

Tototodată, va fi organizat un info-tur destinat vectorilor de imagine din mediul on-line în domeniul turismului, dar și o expoziție foto-documentară ”Serbarea de la Putna (1871) – 150 de ani de istorie” ce va fi vernisată în 12 august la Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera” și apoi itinerantă în școlile din județ.

În colaborare cu Universitatea Ștefan cel Mare, CJ Suceava va organiza simpozionul științific ”Bucovina- file de istorie, 150 de ani de la Serbarea de la Putna”.

CJ Suceava va colabor cu Mănăstirea Putna pentru realizarea expoziției “Serbarea de la Putna -1871. Continuarea unui ideal”, o expoziție itinerantă, Putna – București-Suceava și va asigura conservarea și restaurarea de piese relevante pentru eveniment aparținând Mănăstirii Putna, care vor face parte din această expoziție temporară itinerantă.

În calendarul de evenimente este inclusă în 24 iunie pomenirea domnilor Moldovei în capela din Cetatea de Scaun a Sucevei.

CJ Suceava va organizat și un proiect educațional ”150 de ani de istorie. Serbarea de la Putna și noile generații”, (1 iulie-15 august 2021), dar va iniția Festivalului Internațional „CIPRIAN PORUMBESCU” și punerea în scenă a operetei ”Crai Nou”, precum și ”Sub semnul lui Ciprian Porumbescu” – Concurs vocal instrumental cu participarea elevilor Școlii de Arte ”Ion Irimescu” – Suceava;

Autoritatea județeană va lansa și proiectul ”În ctitoriile lui Ștefan cel Mare” care cuprinde  „Trasee eminesciene”, concurs internațional de recitare a poeziei din lirica eminesciană, prăznuirea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare prin manifestări cultural-artistice și producții.

Totodată, va fi organizat și un pelerinaj la Mănăstirea Putna – „150 de ani de la evenimentele de la Putna”.

CJ Suceava va mai  derula proiectul ”Vatra Satului Bucovinean”, de tezaurizare și păstrare a tradițiilor, obiceiurilor, meșteșugurilor și a gastronomiei din județul Suceava, va organiza un spectacol muzical-coregrafic susținut de Ansamblul Artistic ”Ciprian Porumbescu, va sprijini desfășurarea unui concurs de  creație literară ”Serbarea națională de la Putna-150 (1871-2021)”: mai-septembrie 2021, dar și a unui concurs de recitare de poezie pentru elevii de etnie română din Regiunea Cernăuți, cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la Serbarea de la Putna (1871): iunie-august 2021;

În cadrul acestui program de evenimente Mănăstirea Putna se va ocupa de organizarea expoziției ”Serbarea de la Putna, 1871”, va realiza și monta efigiile în bronz ale organizatorilor ”Serbării de la Putna” și ale organizatorilor altor serbări patriotice în spațiul alăturat statuii lui Mihai Eminescu de la Putna, dar și realizarea Crucii comemorative a Marii Sărbători ”Ștefan – 500” din 2004.

Totodată, Mănăstirea Putna va realiza Albumul aniversar ”Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni Putna, 1871” cu prefața scrisă de domnul Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, va realiza medaliile omagiale care vor fi oferite participanților care desfășoară activități aniversare și va realiza publicații științifice și de popularizare, materiale audio, video și sisteme informatice pe tema aniversării a 150 de ani de la Serbarea de la Putna și a luptei pentru unitatea românilor.

Tot Mănăstirea Putna va organiza simpozionul dedicat academicianului Zoe Dumitrescu – Bușulenga – Maica Benedicta (26-29 iulie 2021) și a simpozionului de istorie ”Colocviile Putnei (1-4 septembrie 2021), având ca temă principală Serbarea din 1871.

Mai mult, Mănăstirea Putna se va implica în organizarea refacerii traseului poetului Mihai Eminescu de la Cernăuți la Putna: Cernăuți – Storojineț – Crasna- Vicov – Putna, dar și în organizarea Serbării aniversare ”Serbarea de la Putna. Continuitatea unui ideal” în data de 15 august 2021, a Congresului Studențesc aniversar în data de 15 august 2021 și în organizarea de concursuri naționale pentru studenți și tineri.

În cadrul parteneriatului, Consiliul Județean Suceava va sprijini Mănăstirea Putna cu suma de 646.000 lei, a spus Flutur care a menționat că proiectul de hotărâre se va afla pe ordinea de zi a ședinței CJ Suceava din data de 29 aprilie.


Intră acum și în grupul de