IPS Calinic, polemică epistolară cu un credincios care îl acuză că nu are autoritate: Vremea conducătorilor păpuşă în Biserică a cam trecut. Nu s-a găsit persoana care „să mă prindă cu ceva în şah şi să mă joace pe degete”


Intră acum și în grupul de

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, a respins într-o polemică epistolară cu credincios acuzațiile pe tema modului în care conduce eparhia, că ar fi „păpușat”, că nu are autoritate și este condus de consilieri, iar credincioșii din Bucovina sunt total dezamăgiți și nu mai au încredere în Biserică și episcopi nici cât un grăunte de muștar.

„IPS Părinte Arhiepiscop, cu zi ce trece vedem deslușit ca și într-o oglindă că lucrurile par să ia o întorsătură greșită și fără întoarcere în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. Cuvântul de la instalarea IPS Voastre și spiritul de dreptate a rodit puțin timp, ceea ce ne face să ne ducem cu gândul la sămânța căzută pe stâncă (piatră) care nu are rădăcină, nici umezeală, iar de la un timp se usucă. Puteți reitera capitolul 8 din Evanghelia după Luca să vedeți despre ce este vorba. Dinafară lucrurile se văd clar și concludent. Problema este una foarte serioasă la care știm că veți răspunde cum vă place, dar nu cum este corect și normal. Cum se face că parohia Broșteni din protopopiatul Câmpulung Moldovenesc este scoasă la parohii din mediul rural pe lista parohiilor vacante din data de 22 aprilie, o dată ce Broșteniul este oraș atestat și cu acte în regulă și nicidecum sat sau comună. Oare nu știți acest lucru? Sau nu v-au spus consilierii… v-au dus din nou în eroare!? Nu îmi vine să cred!!! Sau așa vor mușchii protopopului de Câmpulung, Aurel Goraș… ca să știe sigur cui îi ia plicul cu valută. Oare de ce unele parohii care aparțin de mediul rural au fost trecute la urban, ceea ce nu este corect și statuar, iar orașele propriu-zise sunt trecute la rural!? Unde și când se mai respectă Art. 124 din Statutul BOR?! Știm că preoții care vor dori să se transfere la parohia Broșteni vor trebui să dea concurs de selecționare și nicidecum concurs de dosare. Dar suntem foarte dezamăgiți și credem cu certitudine că în Arhiepiscopia Sucevei se respectă «statutul după ureche» a vechilor consilieri sau «Statutul Țării lui Papură Vodă». Să știți că atât clerul, cât și credincioșii din Bucovina sunt total dezamăgiți de IPS Voastră și nu mai au încredere în Biserică și episcopi nici cât un grăunte de muștar. Gândul ne duce clar că ceva nu este în regulă cu IPS Voastră: ori v-au sedat și pus fel și fel de prafuri, substanțe cu efecte de calmare, nepăsare, stări de plenitudine, stări haotice etc. ca să facă ce vor consilierii cu persoana IPS Voastre, ori v-au prins consilierii în șah și vă joacă pe degete cum vor ei ca pe un copil… adică nu aveți nicio autoritate?!?!!? Acuma să ne fie cu iertare și dorim să apară pe site-ul arhiepiscopiei plângerea noastră. În contextul în care ne veți ignora și nu ne veți aduce un argument clar și pertinent, fără supărare ne vom adresa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și Sfântului Sinod, invocând probe şi argumente solide că la Arhiepiscopia Sucevei se încalcă Statutul BOR ori de câte ori vrea arhiereul sau consilierii. Vă mulțumim că ați citit aceste rânduri și sperăm să nu vi se pară o glumă și o apoftegmă de 2 bani, deoarece gluma se îngroașă, iar transparența și corectitudinea nu mai sunt demult calități ale IPS Voastre. Doamne, ajută!”, a scris credinciosul.

În răspuns, IPS Calinic îi spune că este certăreţ, dar dincolo de această constatare i-a transmis că vremea conducătorilor păpuşă în Biserică a cam trecut.

În ceea ce privește parohia Broșteni IPS Calinica spune că dacă a fost încadrată în mod eronat la rural, acest aspect va fi remediat de către sectorul de resort.

„Constatarea dumneavoastră cum că „m-ar fi prins consilierii în șah și că mă joacă pe degete cum vor ei, ca pe un copil şi că nu aş avea nicio autoritate” consider că este cea mai proastă glumă pe care am auzit-o despre mine în cele trei decenii de când sunt episcop. Însă, indiferent de ce credeţi, vă asigur cu toată responsabilitatea că, până în prezent, şi nădăjduesc că şi de acum încolo, nu s-a găsit persoana care „să mă prindă cu ceva în şah şi să mă joace pe degete”, după cum afirmaţi; totuşi, constat, din afirmaţia dumneavoastră, că sunteţi un iscusit „semănător de zâzanii”, că tot faceţi trimiteri la parabole. Numai că, aveţi grijă, „ceea ce seamănă omul în viaţă, aceea va şi culege”!”, a scris ierahul.

Mai mult, în ceea ce privește ameninţarea că se va adresa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și Sfântului Sinod, invocând probe şi argumente solide că la Arhiepiscopia Sucevei se încalcă Statutul BOR ori de câte ori vrea arhiereul sau consilierii, nu îi creează nici cel mai mic frison.

„Exageraţi! Aveţi libertatea dată de Dumnnezeu să scrieţi şi să solicitaţi cui doriţi dumneavoastră „cea mai expertă” comisie, din care să faceţi parte şi dumneavoastră, chiar ca preşedinte al acelei comisii, care să verifice activitatea Cancelariei Eparhiale, respectiv a consilierilor eparhiali şi protopopilor în amănunt, dar vă asigur că respectiva comisie nu va face altceva decât să-şi piardă timpul pentru că, până în prezent, nu s-a încălcat în vreun fel Statutul BOR şi nici Hotărârile Sfântului Sinod”, a menționat IPS Calinic.

Totodată, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților  constată, ca o curiozitate, că dacă până în prezent cei de aici au fost învăţați cu nerespectarea Statutului, respectiv a Hotărârilor Sfântului Sinod în ceea ce privește numirile în anumite parohii/feude, acum când acestea sunt respectate sunt acuzații că pare că este încălcat.

În ceea ce privește transparența și corectitudinea IPS Calinic spune că de la venirea sa toate hotărârile se iau în permanenţa Consiliului Eparhial şi nu la mica înţelegere, adică pe la colţuri, sau, mai bine spus, din mers.

„Ştiţi cum e numirea pe la colţuri? Să numeşti într-o parohie cu 60 de familii opt preoţi în acelaşi timp. Aşa corectitudine, mulţam! Şi exemplele pot continua”, a menționat episcopul.

„Regretăm faptul că aveţi atât de multe nelinişti legate de bunul mers al eparhiei, cu precădere legate de numirile preoţilor în parohii, dar, ca episcop al locului, vă asigur că realmente s-au făcut paşi foarte importanţi în lucrarea Bisericii din Bucovina. Şi ca să vă asigur de corectitudinea numirilor în parohii şi că nimeni nu-i păpuşa cuiva, aveţi demnitatea şi deconspiraţi-vă numele ca să vă putem numi în comisia de examinare sau de selectare a candidaţilor. Până atunci, Vă doresc sărbători pe măsura sufletului dumneavoastră!”, a scris IPS Calinic.

La acest răspuns, credinciosul îi răspunde că cei care l-au criticat vor fi din ce în ce mai prudenți și vor urmări îndeaproape cu ochi vigilenți și spiritul de dreptate „toată mișcarea și toate lucrările” ce se vor desfășura în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

„Nu contestă nimeni implicarea și lucrarea IPS Voastre ca un bun chivernisitor, gospodar și liturghisitor de excepție. Dar nemulțumirea noastră este strict în legătură cu anumite numiri de preoți,…cu privire la consilierii ce trebuiau schimbați și multe, multe chiar foarte multe abateri și grozăvii ale unor clerici care nu sunt pedepsite sau mustrate pentru îndreptare. Când vedem anumite nereguli, ne ducem cu gândul la afacerile, nepotismul și privilegiul ce îl aveau sau/și îl au unii preoți față de alți preoți care nu au relații și bani dar merită o bucată de pâine”, a arătat credinciosul.

El îi urează IPS Calinic să reușească în lucrarea lui, deși crede că „este aproape imposibil să reușiți cu banda de tâlhari și mascați ce încă mișună și colcăie în perimetrul Arhiepiscopiei Sucevei”.

IPS Calinic îi răspunde respectivului și îl roagă să spună punctual, în scris, nemulţumirile pe care le are şi dacă, cumva, nu au fost în atenţia sa până în prezent, o va face de îndată ce le va primi.

„Sunt dispus să îndrept „abrambureala și haosul”, care vă atrag atenţia şi despre care faceţi vorbire”, a conchis IPS Calinic.


Intră acum și în grupul de