Noul Regulament pentru parcările cu autotaxare din Suceava prevede amenzi mai mari. Viceprimarul Lucian Harșovschi: Nu se schimbă nimic pentru cei care respectă prevederile regulamentare


Intră acum și în grupul de

Consiliul Local Suceava urmează să adopte în ședința ordinară care se va desfășura săptămâna viitoare un nou Regulament pentru folosirea parcărilor cu autotaxare din municipiul Suceava.

Viceprimarul Sucevei Lucian Harșovschi, inițiator al proiectului, a precizat că prin noul regulament se are în vedere, în principal, clarificarea tuturor aspectelor legate de administrarea și gestionarea acestor parcări.

„Noul regulament nu schimbă nimic pentru cei care au respectat și respectă prevederile regulamentare”, a spus Harșovschi.

El a menționat că se fac unele clarificări privind modul de constatare a contravențiilor și se majorează cuantumul amenzilor.

„Numărul parcărilor cu autotaxare a crescut în ultima perioadă, iar situația impune o gestionare mai judicioasă a acestora. Scopul este ca sucevenii să poată, pe cât posibil, să găsească un loc de parcare cu autotaxare atunci când au nevoie pentru a-și rezolva problemele”, a spus viceprimarul.

Noul regulament prevede mărirea cuantumului amenzilor pentru încălcarea prevederilor privind timpul se staționare și modul de plasare a mașinii, fiind cuprinse între 300 și 800 de lei, de la 200 la 800 de lei cât este în prezent, iar pentru distrugerea parcometrelor amenzile rămân  între 1000 și 3000 de lei.

Astfel, a crescut de la 200 la 300 de lei amenda minimă aplicabilă.

Pentru aceste parcări cu autotaxare programul de funcționare este de luni până sâmbătă în intervalul orar: 8:00 – 20:00 pentru autovehiculele/vehicule pentru care achită taxa prin SMS  și card sau se achiziționează tichete de parcare.

De luni până vineri în intervalul orar 16:00 – 8:00 precum și sâmbăta și duminica integral pentru autovehicule/vehicule pentru care se achiziționează abonamentul trimestrial, semestrial sau anual, în limita locurilor disponibile.

Taxele aplicabile sunt următoarele:

Taxa orară – 2 lei/oră inclusiv TVA prin emitere tichet de la parcometru pentru parcările supraterane, iar pentru parcările subterane – 1 leu/oră inclusiv TVA prin emitere tichet de la sistemul de taxare/intrare/ieșire echipat cu bariere.

Pentru plata prin SMS sau card bancar, potrivit tabelului

Pentru rețeaua Orange, se va adăuga un cost de 0,06 Euro – reprezentând costul SMS-ului.

În ceea ce privește abonamentele valabile de luni până vineri între orele 16:00-8:00, sâmbăta și duminica integral prețul este de 100 de lei pentru abonamentul trimestrial, de 180 de lei pentru abonamentul semestrial și de 350 de lei pentru cel anual.

Pentru parcările de suprafață, în intervalul orar 8:00-16:00 abonamentul trimestrial este de 150 de lei pentru o singură parcare și de 200 de lei pentru toate parcările, în limita locurilor disponibile.

Pentru situația neachitării, cu rea-credință a taxelor stabilite există posibilitatea achitării tarifului majorat în cuantum de 70 lei, ce reprezintă contravaloarea datorată pentru ocuparea de către un autovehicul în mod neregulamentar a domeniului public.

Tariful majorat se achită în termen de cinci zile de la aducerea la cunoștință a contravenției.

Nota de constatare reprezintă actul emis la fața locului prin care agentul constatator constata și informează în același timp posesorul unui autovehicul parcat neregulamentar, fără  achitarea  taxei  de parcare, despre posibilitatea achitării tarifului majorat, iar neachitarea tarifului majorat va determina întocmirea procesului verbal și aplicarea amenzilor prevăzute în regulament.

La momentul constatării contravenției, agenții constatatori vor întocmi și afișa, sub ștergătorul de la parbriz sau pe geamul lateral al vehiculului nota de constatare, locul staționării și ora constatării precum și natura abaterii constatate.

De menționat este că parcarea unui autovehicul/vehicul este regulamentară doar dacă utilizatorul poziționează autovehiculul/vehiculul în limitele marcajului rutier care delimitează zona de staționare, afișează pe bord tichetul  de parcare, abonamentul  sau legitimația cu titlu gratuit, toate vizibile din exterior, la începutul perioadei de staționare  și nu depășește timpul de staționare la care are dreptul conform termenului de valabilitate a tichetului, SMS-ului, abonamentului sau legitimației.

Pentru neplata parcării, neafișării corecte a tichetului de parcare, sau depășirea timpului de parcare, amenzile sunt cuprinse între 300 și 800 de lei, iar pentru distrugerea aparatelor de taxare sau a barierelor de acces, amenda este cuprinsă între 1000 și 3000 de lei.

Autovehiculele abandonate în parcările cu plată vor fi ridicate și li se va aplica legislația privind regimul juridic  al vehiculelor fără proprietar.


Intră acum și în grupul de