Mocănița de la Moldovița va parcurge din nou întregul traseu. Vicepreședintele CJ Suceava Niculai Barbă speră că va fi găsită o soluție pentru situația apărută

Mocănița Huțulca de la Moldovița va parcurge, în acest week-end, din nou întregul traseu după ce săptămâna trecută pe șine a fost amplasat un bolovan de proprietari ai unei parcele de teren pe care este amplasată calea ferată îngustă.

Vicepreședintele CJ Suceava Nicuali Barbă a declarat, sâmbătă, că mocănița va circula din nou pe întreaga lungime a traseului după ce, la propunerea Primăriei, s-a convenit ca luni să aibă loc o întâlnire în vederea găsirii unei soluții de deblocare a situației apărute.

El a spus că bolovanul amplasat pe șine a fost îndepărtat și că se poate circula pe încă 1,5 km în zona respectivă.

„Organizarea acestei întâlniri pentru găsirea unei soluții este un prim pas și sper să situația se va debloca”, a spus Barbă.

Într-o informare de săptămâna trecută, semnată de administratorul societății care se ocupă de Mocănița Huțulca, Georg Hocevar, se menționează că aceasta circulă începând cu anul 2005 pe vechiul traseu a liniei forestiere CFF Moldovița, construit în 1888 de proprietarul de gater Louis Ortlieb din Munchen.

În anul 1910 linia a fost preluată de fondul Bisericesc, care după al doilea război mondial  a ajuns în evidențele societății  SOVROM, mai târziu fiind regăsită în evidențele diferitelor ministere din cadrul Guvernului României socialiste. Ultimul proprietar care a avut linia în administrare a fost Ocolul Silvic Moldovița care în 2002 a închis transportul de masă lemnoasă pe această linie. „Activitatea noastră în Moldovița se bazează pe o decizie a Consiliului Local din 2005 în care s-a hotărât ca societatea noastră  să reconstruiască linia pe terenul Primăriei Moldovița până la KM 16 în Argel. În 2020 topograful nostru din Câmpulung a efectuat o ridicare topo a întregului traseu care a avut  ca rezultat că întreaga linie se află pe terenul Primăriei Moldovița și pe terenul societății noastre, mai puțin un tronson de 60m care în 2011, în mod abuziv a fost intabulat de către Pavel Chiras din Argel (prin moștenirea Loba Iacob). Pavel Chiras între timp a murit, iar ginere lui, Gheorghe “Ghiocel” Hlosciuc, o persoană controversată din Argel, a început să șantajeze conducerea Mocăniței cu această intabulare abuzivă. Împreună cu soția lui, Paula Simona Hlosciuc, are un chioșc la capătul liniei pe terenul societății noastre unde folosește cca 250m pentru care noi, la rândul nostru, nu percepem chirie”, se arată în comunicat.