CJ Suceava, municipiul Chișinău și raioanele Rîșcani, Sîngerei și Ștefan Vodă au semnat o înțelegere de colaborare. Flutur: Cele mai trainice relații sunt pornite de jos în sus


Intră acum și în grupul de

Consiliul Județean Suceava, Primăria Chișinău și raioanele Rîșcani, Sîngerei și Ștefan Vodă din Republica Moldova au semnat, joi, în Sala Unirii Bucovinei cu Țara din Palatul Administrativ din Suceava o înțelegere de colaborare în domeniul economic, cultural, al sănătății, educației, turismului sau în domeniul social.

Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, dar și cei trei președinți de raioane din Republica Moldova și-au exprimat încrederea că acest acord va fi unul funcțional, cu rezultate palpabile pentru toate părțile arătând că în anii trecuți au mai fost încheiate parteneriate care au rămas doar pe hârtie.

„Ne punem speranțe foarte mari în partea practică a acestei înțelegeri”, a spus primarul Ion Ceban care a adăugat că există un potențial foarte mare care poate și trebuie să fie valorificat.

Flutur a subliniat că partenerii trebuie să fie pragmatici și să constituie imediat grupe tehnice de lucru pentru promovarea în comun a proiectelor în diverse domenii, insistând pe cooperarea în domeniul economic, făcând referire la parcurile industriale pe care județul Suceava vrea să le dezvolte.

Semnarea Înțelegerilor de colaborare între județul Suceava și municipiul Chișinău

Semnarea Înțelegerilor de colaborare între județul Suceava și municipiul Chișinău, raioanele Ștefan Vodă, Sîngerei și Rîșcani

Publicată de NewsBucovina.ro pe Joi, 24 iunie 2021

Totodată, Gheorghe Flutur a spus că este importantă și cooperarea în domeniul turismului și, făcând referire la propunerea președintelui Asociației pentru Promovarea Turismului, Ciprian Șlemco, de organizare a unor evenimente de promovare turistică distincte, a anunțat că CJ Suceava este dispus să organizeze la Chișinău un eveniment de amploare.

Primarul Chișinăului a spus că există această posibilitate și că va sprijini „cu mare drag” organizarea de astfel de evenimente.

Flutur și Ceban au subliniat importanța cooperării în sprijinirea persoanelor aflate în dificultate, atât copii cât și adulți, în acest sens fiind reamintită experiența de cooperare între Suceava și Schwaben, dar și dezvoltarea unor proiecte în domeniul educației, Gheorghe Flutur arătând că încurajează dezvoltarea unor partneriate în domeniul învățământului dual mai ales că se simte lipsa acută de persoane specializate în diverse meserii.

O propunere din partea președintelui raionului Ștefan Vodă a fost ca USV să deschidă într-o instituție de învățământ din acest raion secții de învățământ superior, iar prorectorul Ștefan Purici a spus că există posibilitatea încheierii unor acorduri de parteneriat astfel încât tinerii din Republica Moldova să poată obține o diplomă dintr-o țară UE fără să fie nevoiți să plece din țara lor.  

Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a spus că parteneriatele cele mai trainice sunt cele care pleacă de jos în sus și că va trebui ca partenerii să vină cu propuneri pentru colaborarea dintre guvernele celor două țări.

„Centrul trebuie să înțeleagă: cele mai trainice relații sunt pornite de jos în sus. Ceea ce facem noi astăzi este să punem cărămizi, de jos în sus, la o relație foarte consolidată între două țări. Nu vreau să rămânem la vorbe”, a spus Flutur.

Participanții au convenit să continue dialogul pe parcursul zilei, dar și să formeze rapid grupuri de lucru pe domenii de cooperare.


Intră acum și în grupul de