Cod portocaliu de inundații pe râul Bistrița, dar și cod galben de inundații pe râurile Moldova și Suceava


Intră acum și în grupul de

Vremea severă continuă să amenințe județul Suceava. Astfel, după ce meteorologii au emis o avertizare cod portocaliu de vijelii puternice pentru județul Suceava, și Institutul National de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o avertizări cod galben și portocaliu de inundații în spațiul hidrografic Siret.

Astfel, potrivit hidrologilor, pericolul inundațiilor (cod galben) există în intervalul 25 iunie, ora 12:00 – 26 iunie, ora 24:00 pe râurile din bazinele hidrografice

  • Bistrița – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Suceava, Harghita, Neamț și Bacău),
  • Moldova – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Suceava şi Neamț),
  • Suceava – bazin superior şi afluenți bazin mijlociu şi inferior (județul Suceava).

În același interval, avertizarea cod portocaliu vizează bazinul hidrografic Bistriţa – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Suceava, Harghita, Neamţ şi Bacău).

Mai exact, avertizarea hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale. O asemenea situație s-a întâmplat și în seara zilei de 23 iunie, când localitățile Brusturoasa, Cotumba, Ciugheș (județul Bacău) au fost afectate de cantitățile mari de precipitații și de scurgerile importante de pe versanți, cu aport mare de aluviuni și nu din revărsarea cursurilor de apă. 


Intră acum și în grupul de