Trei absolvenți de gimnaziu din Fălticeni și Suceava au obținut media 10 la Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, în sesiunea 22 iunie-4 iulie 2021


Intră acum și în grupul de

Ministerul Educației a publicat, marți, pe site-ul evaluare.edu.ro, rezultatele inițiale ale absolvenților clasei a VIII-a obținute în urma susținerii examenului de Evaluare Națională, în sesiunea 22 iunie-4 iulie 2021, înainte de soluționarea contestațiilor.

Comunicarea rezultatelor obținute s-a realizat anonimizat, atât în centrele de examen, cât și pe site-ul evaluare.edu.ro, cu respectarea Regulamentului general privind protecția datelor personale, fiind utilizate coduri individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților și care au fost distribuite candidaților, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susținută.

Astfel, potrivit site-ului evaluare.edu.ro, un absolvent de gimnaziu din Fălticeni și doi din municipiul Suceava au obținut media 10 la acest examen, respectiv un candidat de la Colegiul Național ”Nicu Gane” Fălticeni, un candidat de la Colegiul Național “Ștefan cel Mare” Suceava și un candidat de la Colegiul Național ”Petru Rareș” Suceava.

Alți doi candidați au obținut media 9,92, un elev al Școlii Gimnaziale nr. 3 Suceava și un elev al Colegiului Național ”Ștefan cel Mare” Suceava, iar cinci candidați au obținut media 9,90, respectiv 2 elevi ai Școlii nr. 3 Suceava, câte un elev de la  Școala “Miron Costin” Suceava, de la Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” Suceava și de la Școala nr. 1 Vatra Dornei.

Cele mai mici medii din județ obținute la acest examen au fost 1,00, respectiv 1,25.

Contestațiile pot fi depuse în zilele de 29 iunie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și 30 iunie (în intervalul orar 8:00 – 12:00 și pot fi transmise și prin mijloace electronice.

Candidații care depun/transmit contestațiile prin mijloace electronice completează, semnează și depun/transmit tot prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, documentele sunt semnate și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.

Rezultatele finale vor fi afișate sâmbătă, 4 iulie.

Absolvenții învățământului gimnazial care, în contextul măsurilor stabilite privind combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2, au fost în izolare/carantină  sau care, din alte motive justificate cu certificat medical, nu pot finaliza/participa la probele de examen pot susține aceste probe în etapa specială, programată în perioada 5 – 12 iulie, precedată de etapa de înscriere (28 iunie – 2 iulie). Dacă aceștia au participat la una sau mai multe probe de examen, dar nu au putut finaliza examenul, li se recunosc probele desfășurate în perioada 22 – 25 iunie 2021.

Reamintim că la Evaluarea Națională, la proba scrisă la Limba și literatura română au participat 4745 candidați din județul Suceava și 249 au absentat, iar la proba scrisă la matematică au fost prezenți 4730 de absolvenți de clasa a VIII-a, din cei 4994 candidați înscriși la acest examen.

Conform Ministerului Educației, examenul de Evaluare  Națională pentru elevii clasei a VIII-a  reprezintă modalitatea de evaluare sumativă externă  a competențelor dobândite pe parcursul învățământului gimnazial.

Media de admitere în liceu constituie criteriul pentru admiterea în învățământul liceal de stat, fiind media ponderată între media generală obținută la evaluarea națională (cu o pondere de 80%) și media generală de absolvire a claselor din gimnaziu (cu o pondere de 20%), iar absolvenții clasei a VIII-a își vor putea continua studiile în învățământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toți elevii care au finalizat ciclul gimnazial, potrivit ME.

Completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a, la unitatea de învățământ sau prin formular transmis electronic se va derula în perioada 16 – 22 iulie și va fi urmată de repartizarea computerizată în învățământul liceal de stat, care va avea loc în data de 24 iulie.


Intră acum și în grupul de